Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Gejovia sa už v armáde nebudú musieť skrývať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americký Senát v sobotu podporil návrh prezidenta Baracka Obamu, ktorý hovorí o tom, že gejovia slúžiaci v armáde USA sa budú môcť prvýkrát v histórii priznať k svojej sexuálnej orientácii bez ďalších následkov.

Za normu hlasovalo 65 poslancov a 31 bolo proti. Ide o ďalší krok k tomu, aby sa zaužívaná politika z roku 1993 tzv. systému "Nepýtať sa a nehovoriť" zrušila. O zákone by sa malo naposledy hlasovať v sobotu alebo v nedeľu, už teraz je však takmer isté, že pôjde len o formalitu.

Zrušenie nariadenia, podľa ktorého sa homosexuálni vojaci nemohli k svojej orientácii otvorene hlásiť, predtým podporila aj Snemovňa reprezentantov. Prezident Obama už dávnejšie potvrdil, že normu v prípade schválenia okamžite podpíše. Oponenti iniciatívy tvrdia, že táto politika zhorší morálku v americkej armáde v čase, keď Spojené štáty vedú viacero vojen.

Od prijatia zákona v roku 1993 ešte za éry prezidenta Billa Clintona prepustili z americkej armády 13 tisíc vojakov preto, že sa priznali k tomu, že sú gejovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu