Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Americká armáda začala do svojich radov prijímať homosexuálov

Bývalý americký vojak Will Rodriguez stojí pred Náborovým strediskom armády USA
Bývalý americký vojak Will Rodriguez stojí pred Náborovým strediskom armády USA

WASHINGTON - Americká armáda začala v rámci náboru prvýkrát v dejinách prijímať neskrývaných homosexuálov. Stalo sa tak po minulotýždňovom rozhodnutí súdu, že zákon nútiaci vojakov utajovať ich homosexuálnu orientáciu je protiústavný. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obrany.

Hovorkyňa Pentagónu Cynthia Smithová zdôraznila, že náboroví pracovníci sa v minulosti nepýtali uchádzačov na ich sexuálnu orientáciu a táto politika sa nezmenila. Jediným rozdielom je, že gayovia alebo lesby nebudú odmietnutí, ani keď sa otvorene prihlásia k homosexualite.

Federálna sudkyňa v Kalifornii v piatok nariadila Pentagónu, aby prestal zakazovať neskrývaným homosexuálnym mužom a ženám slúžiť v armáde. Už minulý mesiac vydala sudkyňa rozhodnutie, že politika "nepýtaj sa, nehovor" je protiústavná. Zákon zakazoval homosexuálne správanie v armáde, ale umožňoval gayom a lesbám slúžiť v ozbrojených zložkách v prípade, že svoju sexuálnu orientáciu utajovali. Inak ich museli vylúčiť. Táto politika sa nazýva "nepýtaj sa, nehovor".

Ministerstvo spravodlivosti sa voči rozhodnutiu odvolalo. Súd pritom v utorok zamietol žiadosť vlády na zastavenie platnosti rozhodnutia kalifornskej federálnej sudkyne, dokiaľ napadne verdikt vo veci odvolania.

Od zavedenia politiky "nepýtaj sa, nehovor" v roku 1993 bolo z ozbrojených síl podľa aktivistov vylúčených vyše 10.000 mužov a žien, keď vyšla najavo ich homosexuálna orientácia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu