Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Po bitke odvážala poslancov záchranka!

V ukrajinskom parlamente to vrelo
V ukrajinskom parlamente to vrelo

KYJEV/PARÍŽ - Tvrdým súbojom medzi poslancami ukrajinskej vládnej Strany regiónov a opozíciou skončila včera celodenná okupácia snemovne predsedníctva, ku ktorej sa uchýlili poslanci opozičnej strany Vlasť na protest proti trestnému stíhaniu svojej vodkyne Julie Tymošenkovej. Po krátkom súboji, pri ktorom lietali kreslá, musela zasahovať záchranka.

Poslanci ukrajinskej opozície okupovali od rána snemovňu na protest proti rozhodnutiu ukrajinskej justície trestne stíhať predsedníčku strany a bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú. Expremiérka, ktorá bola v stredu obvinená zo zneužitia služobného postavenia, označuje obvinenia za politický útok.

Asi tridsať poslancov opozície dopoludnia zablokovalo predsednícku tribúnu a rozvinulo v čele rokovacej sály transparent s nápisom "Ruky preč od Tymošenkovej!" Tribúnu poslanci blokovali celý deň a večer novinárom oznámili, že plánujú v snemovni nocovať.

Večer ale do snemovne vtrhla presila vládnych poslancov, ktorí po niekoľkominútovom boji predsednícku tribúnu ovládli a vystavené plagáty roztrhali. Podľa agentúry Unian pri súboji lietali vzduchom kreslá. Opozičný poslanec Volodymyr Bondarenko utrpel zlomeninu ruky, jeho stranícky kolega Mychajlo Volyněc má tržnú ranu na hlave a prerazenú čeľusť. Oboch mužov odviezla z parlamentu záchranka, situáciu na mieste riešila polícia.

"Sú to zvieratá, nabudúce dôjde na nože," napísal na Twitteri opozičný poslanec Andrij Ševčenko.

Ukrajinská verejnosť už za roky nezávislosti privykla vášnivým scénam z poslaneckej snemovne, kde sa nezriedka zastupitelia uchyľujú k fyzickým útokom a hromadným bitkám. Zvlášť húževnaté súboje predviedli poslanci voličom tento rok v máji, keď v rokovacej sále lietali nad hlavami boxujúcich politikov vajcia v oblakoch dymu z dymovníc.

Bývalá premiérka je obvinená z nezákonného využívania miliardových súm, ktoré jej vláda vlani dostala z Japonska za predaj emisných kvót. Po ministroch hospodárstva, vnútra a životného prostredia je expremiérka už štvrtou predstaviteľkou bývalej ukrajinskej vlády, ktorú justícia stíha. Opozícia označuje žaloby za politicky motivované prenasledovanie.



Ukrajina: Bitka za Tymošenkovú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu