Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tymošenkovej vláda končí, bola jej vyslovená nedôvera

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Ukrajinský parlament dnes vyjadril nedôveru vláde Julije Tymošenkovej. Tento krok podporilo 243 zo 450 poslancov. Podľa hlasovacieho protokolu nedôveru podporili všetci poslanci opozičnej Strany regiónov, proti premiérke bolo ale aj 41 hlasov z vládneho tábora, vrátane siedmich poslancov jej vlastného Bloku.

Tvrdú kritiku adresoval pred hlasovaním vláde predstaviteľ Strany regiónov Mykola Azarov. Obvinil ministrov, že "vytvorili smutný rekord v systematickom porušovaní ústavy a zákonov krajiny", čo vyvolalo terajšie hospodárske a sociálne problémy. Vyčítal vláde, že odsunula Ukrajinu na posledné miesto v objeme zahraničných investícií v Európe, podviazala financovanie ukrajinského zdravotníctva a spôsobila v krajine "demografickú krízu".

Ukrajinský štátny dlh sa podľa Azarova neustále zvyšuje, zastavila sa dôchodková a daňová reforma. "Všetci, ktorí budú hlasovať pre zachovanie tejto vlády, budú hlasovať pre politiku krízy a skazy," povedal Azarov.

Tymošenková, ktorá sa do snemovne dostavila až tesne pred svojím prejavom, označila hlasovanie o nedôvere svojej vlády za "okamih pravdy". Vyhlásila, že ak parlament vláde nedôveru vysloví, "v tú istú minútu môj tím opustí vládu a odíde do opozície". V opozícii chce Tymošenková budovať "jednotný demokratický tím", do ktorého čela sa sama postaví. "Zachránime Ukrajinu v nešťastí, ktoré ju postretlo," povedala.

Vládny tím podľa Tymošenkovej zachránil v čase krízy krajinu pred finančným kolapsom a "prvýkrát upevnil energetickú nezávislosť krajiny". Všetky ostatné štátne orgány sa podľa nej správali podľa pravidla "čím horšie, tým lepšie".

"Ak si Janukovyč myslí, že cez týždeň bude hrať golf a tenis a jeho stúpenci budú pomaly rozoberať strategický majetok štátu, potom dneškom jeho golf a tenis skončí. Každý deň sa bude zodpovedať krajine a opozícii. Budeme držať ruku na tepe," vyhlásila v dramatickom prejave Tymošenková.

Po páde vlády a jej demonštratívnej neochote zostať v úrade do zostavenia nového kabinetu vzniká podľa ukrajinských analytikov zložitá situácia. Ústava poslancom ukladá, aby do 30 dní zostavili novú vládnu väčšinu. Ak sa to nepodarí, vypíše prezident Viktor Janukovyč nové parlamentné voľby.

Podľa dnešného vyhlásenia zástupcu Strany regiónov Oleksandra Jefremova strana chce dokončiť formovanie novej vládnej väčšiny do konca budúceho týždňa. Kto bude krajinu riadiť do tej doby, nie je jasné. Väčšina ukrajinských médií sa zhoduje v názore, že budúcim premiérom krajiny sa stane poslanec Strany regiónov, bývalý minister financií Azarov. Ten dnes po hlasovaní predpovedal, že sformovanie novej koalície je otázkou niekoľkých dní.

Odstupujúca premiérka oznámila, že na budúci utorok zvoláva masový míting národných a vlasteneckých síl, kde chce ako vodkyňa opozície predniesť programový prejav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu