Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tymošenková ako premiérka končí, strieda ju Azarov

Mykola Azarov
Mykola Azarov (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil nomináciu Mykolu Azarova na funkciu premiéra. Nominant prezidenta Viktora Janukovyča potreboval na odsúhlasenie svojej kandidatúry najmenej 226 poslaneckých hlasov, nakoniec za neho hlasovalo 242 zákonodarcov, informovala agentúra RIA novosti.

Janukovyč ešte vo štvrtok doobeda formálne navrhol parlamentu Azarovovu kandidatúru po tom, ako ho na tento post nominovala novovytvorená koaličná väčšina. Tú tvorí 235 poslancov a zložená je z Janukovyčovej Strany regiónov, ktorú dočasne vedie samotný Azarov, Komunistickej strany Ukrajiny a Bloku Volodymyra Lytvyna. Koaličnú väčšinu sa podarilo vytvoriť po tom, ako Janukovyč získal hlasy 16 nezávislých poslancov.

Azarov je bývalým ministrom financií a vo funkcii premiéra nahrádza svoju predchodkyňu a Janukovyčovu rivalku z prezidentských volieb Juliju Tymošenkovú. Podľa ukrajinskej ústavy predkladá nomináciu na premiéra parlamentná koalícia prezidentovi, ten ju následne schváli a predloží naspäť parlamentu na definitívne potvrdenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu