Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Osobnosťou roka sa stal zakladateľ Facebooku

Mark Zuckerberg na titulke časopisu Time
Mark Zuckerberg na titulke časopisu Time

NEW YORK/PRAHA - Vo virtuálnom svete, ktorý vyrobil Mark Zuckerberg v necelých dvadsiatich rokoch, dnes žije 500 miliónov ľudí. Facebook, univerzálneho "zbližovateľa ľudí", vymyslel v izbe študentského kampusu spolu s dvoma kamarátmi.

Pôvodne univerzitná sieť sa rýchlo rozšírila do celého kyberpriestoru a zo svojho zakladateľa urobila predvlani miliardára. Dnes Zuckerberga vyhlásil americký časopis Time osobnosťou tohto roku.

Na jednej z najväčších internetových sietí spolu členovia komunikujú, bavia sa hrami a vymieňajú si fotky či videá. Jedna z najnavštevovanejších stránok webu zmenila celé vnímanie sveta - výrazne totiž skrátila vzdialenosti medzi ľuďmi, domnievajú sa experti.

Denne túto Mekku virtuálnych vzťahov, ktorú spustili vo februári 2004, navštívi približne 250 miliónov ľudí. Špecifikum Facebooku oproti podobným sieťam spočíva v tom, že pracuje so skutočnými údajmi.

Zuckerbergov vynález však čelí aj problémom. Opakovane ho zablokovali v niekoľkých krajinách, vrátane Sýrie a Iránu. Taktiež ho zakázali na mnohých pracoviskách kvôli tomu, že jeho užívatelia na ňom trávia príliš veľa času.

Zuckerbergovo imanie strmo rastie. Tento rok sa podľa časopisu Forbes vmestil medzi prvých 40 boháčov na svete, zatiaľ čo v roku 2008 bol až na 321. mieste. Forbes odhadol jeho majetok na 6,9 miliardy dolárov. Zároveň bol vôbec najmladšou osobou, ktorá sa na zozname kedy objavila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu