Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Facebook vystúpil proti hackerom, ktorí sympatizujú s Wikileaks

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Internetové sociálne siete Facebook a Twitter vystúpili proti hackerom, ktorí kvôli problémom servera Wikileaks napadli stránky kartových asociácií Visa a MasterCard.

Správcovia sociálnych sietí odstránili zo svojich stránok profily, kde sa kybernetickí "piráti" združovali. Zástupcovia hackerov ale už dali najavo, že kvôli tomu v útokoch neprestanú, napísala dnes agentúra Reuters.

Zástupcovia Facebooku potvrdili, že zrušili v sociálnej sieti profil nazvaný Operation Payback (Operácia Odplata), kde sa hackeri združovali. Svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že profil nahovára ďalších užívateľov k nelegálnej činnosti, totiž k zablokovaniu iných stránok prostredníctvom distribuovaného odmietnutia služby. Pri takomto útoku je cieľ zaplavený veľkým množstvom dát a prestane byť prístupný.

Aj z Twitteru na krátky čas zmizli stránky podporujúce hackerov. Po niekoľkých hodinách tu však kybernetickí "piráti" vytvorili nový profil s rovnakým obsahom.

Hackeri útočia na stránky spoločností, ktoré v uplynulých dňoch vystúpili proti serveru Wikileaks, ktorý zverejňuje dôverné americké diplomatické dokumenty. Napadnuté boli asociácie Visa a MasterCard, ktoré prestali sprostredkúvať platby pre Wikileaks. Hackeri napadli aj stránky švédskej vlády. Švédska justícia vydala zatykač na zakladateľa Wikileaks Juliana Assangeho kvôli podozreniu zo sexuálnych zločinov.

Hovorca skupiny "pirátov" nazvanej Anonymous (Anonymovia) dnes v telefonickom rozhovore s BBC vyhlásil, že útoky budú pokračovať. "Kampaň neskončila. Podľa toho, čo viem, stále zosilňuje. Pripája sa k nám viac ľudí," povedal.

Za ďalšie ciele útokov hovorca hackerov označil platobný systém PayPal alebo internetové kníhkupectvo Amazon.com. PayPal rovnako ako Visa a MasterCard prestal sprostredkovávať platby v prospech Wikileaks, Amazon znemožnil portálu využívať priestor na svojich serveroch.

Hackeri v otvorenom liste na internete tiež tvrdia, že nie sú teroristi. "Náš cieľ je jednoduchý: Zabezpečiť právo na to, že internet bude slobodný a nebude kontrolovaný žiadnou entitou, ani firmami, ani vládami," napísali.

Wikileaks v minulosti zverejnil veľké množstvo amerických tajných dokumentov o vojnách v Iraku a v Afganistane. Teraz postupne zverejňuje dôverné diplomatické depeše USA. Spojené štáty aj niektoré ďalšie krajiny uviedli, že publikácia tajných diplomatických dokumentov odporuje ich zákonom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu