Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vatikán zverejnili posledné slová Ján Pavla II: „Nechajte ma odísť do domu Otca.“

VATIKÁN -Zomierajúci pápež s veľkou námahou vyslovil svoje posledné slová v poľštine, otočil sa k oknu, z ktorého doliehali skandujúce hlasy veriacich a naposledy im požehnal. Uvádza sa to v detailnej správe Vatikánu o posledných mesiacoch života Jána Pavla II. Tá má vyvrátiť všetky nejasnosti a špekulácie, podľa ktorých pápež nezomrel prirodzenou smrťou.

Správa má 220 strán a je taká podrobná, že pripomína chorobopis pacienta. Obsiahlo opisuje všetky zdravotné komplikácie, ktoré zapríčinili smrť Svätého Otca. Začína sa dátumom 31. januára 2005, keď Vatikán oznámil zrušenie všetkých pápežových verejných vystúpení pre chrípku. K dramatickej zmene prichádza 31. marca. Svätý Otec počas svojej modlitby pocíti mrazivý chlad a nekontrolovane sa trasie. Teplota mu stúpa na 39,6 stupňa Celzia. Je prevezený do svojej izby, kde opakovane stráca vedomie. Do kómy, z ktorej sa už nepreberie, upadá 2. apríla o siedmej hodine večer.Presne o 21.37 hod. Vatikán oficiálne oznamuje jeho smrť.

Najzaujímavejšou pasážou správy sú posledné slová umierajúceho pápeža. "Nechajte ma odísť do domu Otca," mal slabým hlasom vyriecť Karol Wojtyla v poľštine. Potom sa otočil k oknu a dodal: "Amen." Po požehnaní, ktoré smerovalo veriacim zhromaždeným na Svätopeterskom námestí, zapálili v miestnosti podľa poľskej tradície jednu sviečku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu