Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za pokusom o atentát na Jána Pavla II. je Irán, tvrdí turecký strelec

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN - Turecký atentátnik Mehmet Ali Agca, ktorý v roku 1981 strieľal na pápeža Jána Pavla II., znovu zmenil svoju verziu udalosti a v novej životopisnej knihe uviedol, že zabiť pápeža mu osobne kázal zosnulý iránsky vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Agca napísal knihu s voľne preloženým názvom Sľúbili mi raj, ktorá vyšla v Taliansku vo štvrtok. V životopisnom diele Agca tvrdí, že keď ušiel z tureckého väzenia, v Iráne ho vycvičili Chomejního sily. Dodáva, že osobne iránsky vodca mu povedal, aby v mene Boha zabil Jána Pavla II.

Turecký extrémista Agca strieľal na pápeža na vatikánskom Námestí Svätého Petra 13. mája 1981 počas všeobecnej audiencie a vážne ho zranil.

Niekoľko minút po zatknutí Agca vyhlásil, že konal sám. Neskôr tvrdil, že za útokom sú Bulharsko a tajná služba Sovietskeho zväzu KGB, ale potom stiahol aj toto vyhlásenie.

Ján Pavol II. odpustil Agcovi násilnícky čin dva roky po jeho spáchaní a Agca nadviazal vo väznici s pápežom priateľský vzťah, uviedol pred časom atentátnikov brat Adnan Agca. Strelca pustili z väzenia v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu