Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bolo mu ľúto chorých dôchodcov, tak ich zabil

Joan Vila
Joan Vila

MADRID - Ošetrovateľ z domova pre seniorov na severovýchode Španielska priznal, že zabil 11 starých ľudí z tohto zariadenia. Informovala o tom španielska tlač. Svoje obete usmrcoval vysokou dávkou inzulínu, koktejlom z liekov, ale tiež dezinfekčným roztokom. Údajne preto, aby ukončil ich utrpenie.

Joana Vilu (45), ktorý pracoval v domove dôchodcov La Caritat v meste Olot na severovýchode krajiny, zatkli už 18. októbra, kedy sa priznal k usmrteniu troch seniorov. V utorok sa priznal k zabitiu ďalších ôsmich starých ľudí, povedal tlači jeho právnik. Vila vyhlásil, že týmto ľuďom pomohol zomrieť. Povedal, že išlo o osoby, ktoré boli úplne závislé na svojom okolí, a že im chcel "dopriať pokoj".

"Keby som sa sám ocitol v takej situácii, bol by som šťastný, keby mi niekto pomohol zomrieť," uviedol pred súdom. Dodal, že ho jeho obete "obdivovali a milovali", hoci žiadna z nich ho o ukončenie života nepožiadala.

Muž, ktorý podľa tlače trpí psychickými problémami, priznal, že podal prvým dvom obetiam vysokú dávku inzulínu a ďalších šesť usmrtil koktejlom z liekov. Lekári z domova pre seniorov vtedy dospeli k záveru, že išlo o prirodzenú smrť.

Prvé dve osoby ošetrovateľ usmrtil vlani, a ostatné tento rok, uviedol podľa denníka El Periodic právnik páchateľa. Celkovo zabil deväť žien a dvoch mužov.

Joan Vila vyhlásil, že vo väčšine prípadov obete trpeli nejakou chorobou v pokročilom štádiu, napríklad Alzheimerom, a že využil chvíľu, kedy na tom boli veľmi zle, mali horúčku alebo o sebe nevedeli.

Ošetrovateľ, ktorý v La Caritat pracoval od roku 2005, uviedol, že konal impulzívne. Vila sa v inkriminovaných rokoch liečil na psychiatrii, bral lieky, na ktoré pil alkohol. Po zatknutí ho umiestnili na psychiatrickú jednotku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu