Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Velitelia šikanovali hasičov, museli im voziť vodku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Každodenné dodávky vodky do kancelárie veliteľa, dovoz obedov pre dospelého syna jeho zástupcu alebo pomoc pri sťahovaní príbuzných nadriadených. Tak vyzeral všedný deň hasičov slúžiacich v meste Augustów na severovýchode Poľska. Hasiči sa proti svojim nadriadeným vzbúrili, tí ale tvrdia, že ide len o klebety.

"To sa deje už roky," posťažoval sa denníku Gazeta Wspólczesna Tomasz Pryczkat, šéf hasičskej odborovej organizácie v Augustow. "Dlhšie sa to už tolerovať nedá," dodal.

Hasiči sa najskôr problém s veliteľmi, ktorí podľa nich svoju jednotku považovali za "vlastnú firmu", snažili vyriešiť len medzi sebou, ale to nepomohlo, a tak sa pred niekoľkými dňami rozhodli zverejniť zoznam celkom 27 neprávostí, ktoré až doposiaľ museli trpieť.

"Na všetko máme dôkazy," tvrdí Pryczkat a pripomenul, že telefónne hovory na tiesňovú linku hasičov sa nahrávajú. Cez ňu velitelia kázali hasičom, čo im majú kúpiť. Tí im potom objednaný tovar, išlo napríklad o soľ a šampiňóny, dovážali v rámci plnenia služby. V miestnostiach, ktoré mali slúžiť na ubytovanie návštev augustowských hasičov, velitelia nechávali prespávať svojich známych a hasiči sa o nich museli starať.

Z ich sťažnosti vyplýva, že sa cítili ako hotelový personál na celodennej službe, pretože po "hosťoch" museli upratovať, starali sa im o batožinu a donášali im jedlo a alkoholické nápoje. Kapitáni svojich podriadených tiež využívali ako pomocníkov pri sťahovaní, stavebných robotníkov alebo ako taxikárov po večierkoch, na ktorých sa opili a potrebovali odvoz domov.

Hasiči tak miesto toho, aby boli v pohotovosti na stanici, služobnými aj svojimi vlastnými autami rozvážali účastníkov nočných radovánok. V sťažnosti uvádzajú, že veliteľ aj jeho zástupca ich neoslovovali menami, ale v lepších prípadoch výrazmi ako "teploš" alebo "debil".

"Je to hanba pre hasičov, pre mesto, pre celé vojvodstvo, ale môžu za to velitelia," povedal jeden z hasičov. On aj jeho kolegovia, ktorí spísali sťažnosť, sú pripravení o pomeroch panujúcich v Augustowe svedčiť aj na prokuratúre. Záležitosťou sa zaoberá regionálne veliteľstvo hasičov, do Augustowa možno príde kontrola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu