Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Predstieral krádež šperkov v hodnote milión eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

EISENSTADT - Krádež 189 kíl zlatých a strieborných šperkov ohlásil v utorok popoludní na policajnom okrsku v okrese Jennersdorf, v rakúskej spolkovej krajine Burgenland 37-ročný Talian, ktorý cestoval cez región.

Podľa jeho slov mu šperky odcudzili z automobilu počas zastávky v Königsdorfe, kde sa chcel v jednom z miestnych podnikov najesť. Muž ohlásil, že mu zo zaparkovaného vozidla zmizlo 66 kg šperkov zo 16 a 18-karátového zlata a asi 123 kg strieborných šperkov. Hodnotu odcudzených vecí vyčíslil na asi milión eur.

Rakúski vyšetrovatelia pri objasňovaní prípadu však zistili, že "vynaliezavý" oznamovateľ si krádež vymyslel s cieľom vylepšiť si firemnú bilanciu.

Prvé pochybnosti vyšetrovateľov vyvolala už informácia o tom, že ktosi prepravuje šperky v takej hodnote sám vo vozidle, ktoré potom navyše odstaví. Nič na tom nezmenila ani argumentácia Taliana, v zmysle ktorej obvykle cestuje bez medzizastávky a vždy sám, aby zostal nenápadný.

Na dôkaz tvrdení predložil Talian dodávacie listy vystavené v Maďarsku, kde by sa podľa kriminalistov i tak prišlo na podvod. Stalo sa tak už skôr, pretože kriminálnotechnické preskúmanie vozidla vylúčilo verziu o vlámaní sa do automobilu.

Pod tlakom faktov napokon Talian priznal, že išlo o fingovanú krádež, ktorou chcel zakryť miliónové straty.

Namiesto toho teraz na neho čaká stíhanie pre fingovanie trestného činu, za čo rakúsky trestný zákonník umožňuje udeliť nepodmienečný trest väzenia až do výšky šiestich mesiacov alebo finančný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu