Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po požiari na palube pozastavili testovacie lety Boeingu 787

Boeing 787
Boeing 787 (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Spoločnosť Boeing pozastavila skúšobné lety svojho nového typu dopravného lietadla 787 Dreamliner. Reagovala tak na dnešný požiar elektrických rozvodov, ktorý prinútil testovací stroj k núdzovému pristátiu.

Incident vyvolal obavy z ďalšieho zdržania programu výroby týchto lietadiel novej generácie, ktorý už tri roky mešká oproti pôvodným plánom. Prvé lietadlá Dreamliner by mali japonské aerolínie All Nippon Airways dostať začiatkom budúceho roku. Dnešná porucha nastala v čase, keď sa testovacie lietadlo pripravovalo na pristátie v texaskom Larede.

V zadnej časti paluby sa objavil dym a plamene, pričom došlo k výpadku stáleho zdroja elektrickej energie. Pilot vzápätí spustil núdzovú vzdušnú turbínu generujúcu energiu pre elektronicky riadené systémy. Po núdzovom pristátí v Larede z paluby bezpečne evakuovali 42 ľudí.

Podľa nemenovaného odborníka bolo šťastím, že k poruche došlo v relatívne nízkej výške. Firma Boeing uviedla, že počas evakuácie utrpel jeden člen posádky ľahké zranenie, ktoré mu následne ošetrili. V súčasnosti má spoločnosť šesť testovacích lietadiel, uviedla tlačová agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu