Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Opitá 13-ročná dievčina dokopala mladšiu sestru

ilustračné foto
ilustračné foto

ONDŘEJOV - V Ondřejove sa v piatok večer pobili dve veľmi mladé sestry, obe boli podľa polície opité. Jena má desať rokov a druhá sestra je len o tri roky staršia. Mladšie dievča s pomliaždeninami a podozrením na otras mozgu odviezli ihneď do nemocnice v Krči. Prípadom sa ďalej zaoberajú kriminalisti, povedala hovorkyňa polície Praha - vidiek Markéta Johnová.

Staršie dievča podrobili policajti dychovej skúške hneď na mieste a nafúkala 1,37 promile. Desaťročnému dievčaťu odobrali vzorku krvi v nemocnici. "Známky opitosti javili obidve," podotkla Johnová.

Dôvod celého incidentu je zatiaľ neznámy, staršie dievča malo svoju mladšiu sestru kopať do hlavy a do brucha. V nemocnici nakoniec skončili obe, záchranári tam staršie dievča kvôli otrave alkoholom nechali tiež.

Počet detí a mladých ľudí, ktorí majú skúsenosti s alkoholom, v Česku stále stúpa. Podľa prieskumov pilo v roku 2000 občas alkohol 37,2 percenta mladých vo veku od 14 do 19 rokov, v roku 2005 to bolo už 43,5 percenta ľudí vo veku od 12 do 19 rokov a v roku 2010 až 58,4 percenta.

Nebezpečenstvo alkoholických nápojov pre deti spočíva podľa lekárov v tom, že ich organizmus nie je pripravený na odbúravanie alkoholu. Dievčenský organizmus pritom môže utrpieť oveľa väčšie poškodenie ako chlapčenský, varujú odborníci.

Podľa primára protialkoholického oddelenia Psychiatrickej liečebne v Bohniciach Karla Nešpora je požívanie alkoholu pre deti oveľa nebezpečnejšie ako pre dospelých. "Otrava sa u detí dostaví po relatívne nízkych dávkach alkoholu, rýchlejšie sa u nich rozvinie závislosť, majú sklony k trestnej činnosti, násiliu, dopravným nehodám aj nezodpovednému sexuálnemu správaniu," uviedol pred časom Nešpor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu