Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dušičkový víkend prinesie zápchy v okolitých krajinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ/VARŠAVA/BRATISLAVA - Na začiatku predĺženého dušičkového víkendu sa v susedných krajinách očakávajú zápchy na cestách. Na pondelok, prvý novembrový deň, totiž pripadá cirkevný sviatok Všetkých svätých, kedy majú Slováci, Poliaci, Nemci i Rakúšania voľno. Rakúske školy zostanú zatvorené aj v utorok, kedy sa spomína na zosnulých - "dušičky". Na juhu Nemecka navyše začínajú jesenné prázdniny. Nápor na dopravné tepny by mal v susedných štátoch prestať až v pondelok večer.

Rakúšania a Nemci majú pred sebou predĺžený víkend, počíta sa preto s tvorením kolón na niektorých úsekoch ciest a diaľnic. Dopravné zápchy by sa mohli vyskytnúť aj v okolí rakúskej metropoly a v nej.  Vodiči by nemali zabudnúť tiež na to, že od 1. novembra je v Rakúsku povinná zimná výbava. Kto za zimného počasia pôjde bez zimných pneumatík, hrozí mu pokuta 35 eur. 

Dopravné zápchy hrozia aj v Nemecku. Čulá prevádzka by mohla panovať zvlášť na juhu krajiny, kde v Bavorsku a Bádensku-Württembersku začínajú jesenné prázdniny. So zhoršením dopravnej situácie a s kolónami by mali vodiči podľa autoklubu ADAC počítať hlavne v popoludňajších a večerných hodinách v piatok, v nedeľu a v pondelok a aj okolo veľkých miest a cestných stavieb. Na niekoľkých úsekoch nemeckých diaľnic sa totiž pracuje a sú tam uzávierky.

Rovnako motoristi mieriaci do Poľska sa musia pripraviť na to, že cez víkend a v pondelok bude na cestách veľmi rušno. Polícia počas predĺženého víkendu posilní cestné hliadky: zameria sa hlavne na dodržiavanie predpísanej rýchlosti, bude kontrolovať, či vodiči za volant nesadli po požití alkoholu a či deti cestujú v autosedačkách. Pri ceste po Poľsku je ale treba dávať pozor neustále: poľské cesty patria k najnebezpečnejším v Európskej únii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu