Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Teroristi chceli v kanadskom parlamente odrezávať hlavy!

Kanadské špeciálne jednotky
Kanadské špeciálne jednotky

TORONTO - Bombové útoky na torontskú burzu, budovu parlamentu, kanadské elektrárne aj na sídlo spravodajských služieb pripravoval Fahidi Ahmad (26), vodca kanadskej teroristickej skupiny. Ahmad zorganizoval aj dva tábory, v ktorých členov svojej "torontskej osemnástky" učil zaobchádzať so zbraňami a výbušninami.

Celú skupinu však zadržali v roku 2006, predtým, ako mohla niektorý zo svojich plánov uskutočniť. Medzi dôkazy proti nim patrila aj nahrávka telefonického rozhovoru, v ktorom Ahmad hovoril o útoku v parlamente, kde chcel "odrezať niekoľko hláv" a "všetkých pozabíjať".

Sudca včera pri vynesení rozsudku podotkol, že Ahmad bol skôr táraj a k činom mal ďaleko. Muž sa vraj "sám uväznil vo vymyslenom svete džihádu", povedal sudca.

Prípad pred niekoľkými rokmi pritiahol veľkú pozornosť médií, pretože teroristické hrozby neboli v Kanade do tej doby obvyklé. Súd so všetkými zadržanými trval až do pondelka. Sedem obvinených sa priznalo, pri ďalších štyroch konštatoval vinu súd. Sedem mužov však sudcovia oslobodili.

Ahmada odsúdili na 16 rokov väzenia, za mrežami však pobudne kratšie. Kvôli dlhej väzbe mu bol trest automaticky skrátený, na slododu sa dostane za sedem rokov a deväť mesiacov. Po uplynutí polovice tejto doby navyše môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu