Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Údajní teroristi neuspeli so sťažnosťou proti vydaniu do Ruska

Európsky súd pre ľudské práva
Európsky súd pre ľudské práva

BRATISLAVA - Dvaja údajní čečenskí teroristi neuspeli na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sťažnosťou proti vydaniu zo Slovenska do Ruska.

Štrasburský súd podnet Anzora Šadidoviča Čentieva a Aliho Nurdinoviča Ibragimova označil za neprijateľný z dôvodu zjavnej nepodloženosti. Dnes o septembrovom verdikte súdu informovalo ministerstvo spravodlivosti.

"Podľa rozhodnutia európskeho súdu neexistujú dôvody domnievať sa, že Ibragimov a Čentiev budú v prípade vydania do Ruskej federácie vystavení riziku zlého zaobchádzania alebo trestu," poznamenalo ministerstvo. Dodalo, že ESĽP uznal záruky, ktoré slovenským orgánom poskytol generálny prokurátor Ruskej federácie. "V nich sa zaručil, že na sťažovateľov nebude aplikovaný trest smrti a nebudú podrobení zaobchádzaniu, ktoré by bolo v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach," uviedlo ministerstvo v tlačovej správe. Rusko sa tiež údajne zaručilo, že sťažovateľom bude garantované právo na spravodlivé súdne konanie.

Čentiev a jeho údajný komplic Ibragimov podľa ruskej prokuratúry spáchali v hlavnom meste Čečenska v roku 2001 atentát na príslušníkov ruskej armády. Obaja v minulosti pricestovali na Slovensko nelegálne, polícia ich zadržala v roku 2006. O prípustnosti ich vydania najskôr rozdielne rozhodol Ústavný súd, vlani však plénum súdu ich eskortovanie do Ruska už neodmietlo.

Slovensko na jar vyhostilo do Alžírska údajného teroristu Mustafu Labsího. Jeho advokát tvrdil, že Bratislava tým porušila Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a nedodržala predbežné opatrenie štrasburského súdu o zákaze vyhostenia Labsího.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu