Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Neonacistickým podpaľačom navrhli výnimočné tresty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/OSTRAVA - "Je zrejmé, že urobili všetko preto, aby obyvatelia domu na mieste zhoreli," uviedla dnes žalobkyňa v záverečnej reči počas súdu so štyrmi neonacistami. Tí mali vlani na jar zaútočiť na rodinný dom na Morave, obývaný deväťčlennou rómskou rodinou a ťažko zraniť malé dievčatko.

Traja z mladíkov mali do okien hodiť zápalné fľaše, štvrtý čakal v aute. Podľa obžaloby ich čin súvisel so 120. výročím narodenia Adolfa Hitlera. Pri požiari, ktorý vznikol, sa zranili traja ľudia. Najmladšia Natálka utrpela rozsiahle popáleniny.

Štátna zástupkyňa Brigita Bilíková navrhla trom obžalovaným výnimočné tresty. Hrozí im väzenie v rozpätí od 15 do 25 rokov. Verdikt sa očakáva za 14 dní.

"Chceli zviditeľniť svoju ideológiu a podporiť aktivity svojich súputníkov. Medzi Rómami vyvolať atmosféru strachu," uviedla Bilíková v záverečnej reči, ktorú prednášala viac ako 45 minút.

Najprísnejší trest žalobkyňa požaduje pre Davida Vaculíka. Toho označila za jedného z organizátorov a tiež človeka, ktorý všetko dotiahol do konca. Žiada pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby. Teda viac ako dvadsaťročný pobyt vo väzení. Rozhodla sa tak aj na základe jeho postoja počas procesu.

Poukazuje na to, že počas vyšetrovania neprejavil sebareflexiu či ľútosť a správal sa bezcitne. "Sám seba zrejme považuje za hrdinu," povedala Bilíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu