Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bál sa svedčiť proti neonacistom, vyhrážali sa mu smrťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSTRAVA - Dobrovoľný hasič, ktorý priviedol políciu na stopu neonacistov, čo údajne vypálili dom rómskej rodine a ťažko zranili malé dievčatko, odmietol svedčiť. Bojí sa o svoj život.

Štyria mladí exrémisti mali vlani na jar na Morave zaútočiť na rodinný dom, obývaný deväťčlennou rómskou rodinou.

Traja z nich mali do okien hodiť zápalné fľaše, štvrtý čakal v aute. Podľa obžaloby ich čin súvisel so 120. výročím narodenia Adolfa Hitlera.

Pri požiari, ktorý vznikol, boli zranení traja ľudia. Najmladšia Natálka utrpela rozsiahle popáleniny.

Svedok, zamestnaný ako dobrovoľný hasič, priviedol policajtov na stopu krátko po čine. Keď viezol známu na diskotéku, vypočul si jej telefonický rozhovor s jedným z obžalovaných podpaľačov. Hovorilo sa v ňom o Rómoch a akcii v moravskom Vítkove. Všetko si spojil s informáciami z médií a nasledujúci deň kontaktoval políciu.

Vypovedať však obmietol. Zdôvodnil to predovšetkým incidentom, ktorý sa odohral pri oslave stínania mája. Jeden z obžalovaných prišiel na parket, kričal, nech hasič zhorí a vyhrážal sa mu smrťou. Svedka sa zastali jeho známi a vypukla hromadná bitka.

"Pobilo sa tam asi 12 ľudí. Na mieste zasahovala polícia," povedal dnes hasič sudcovi. "Berieme na vedomie vyjadrenie svedka. Chápeme jeho osobné dôvody. Nebudeme ho nijako sankcionovať," povedal sudca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu