Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Za nelegálny predaj tabaku musia nakúpiť samopaly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Za "nezákonný" predaj tabaku odsúdili islamskí radikáli zo skupiny Šabáb troch jeho predavačov v južnom Somálsku. Radikálom musia za trest kúpiť útočné pušky AK-47 známe ako kalašnikovy. Agentúre AFP to vo štvrtok oznámil člen hnutia radikálov.

Výrobu a predaj tabaku zakázal Šabáb v regióne Gedo na juhu Somálska, kde uplatňuje prísny výklad islamského práva šaría.

"Za posledných 48 hodín boli za predaj tabaku zatknutí traja ľudia. Oblastný islamský súd ich odsúdil k nákupu AK-47 pre mudžáhidov (bojovníkov svätej vojny), aby ich potrestal za porušenie zákazu," povedal podľa AFP šejk Bishar Adan Hassan.

Pestovanie tabaku a jeho ďalšie spracovanie malo v oblasti dlhú tradíciu, kým Šabáb, ktorý ovládol juh Somálska a väčšinu hlavného mesta, jeho výrobu neoznačil za "nezákonnú".

"Niektorí ľudia ďalej predávajú tabak tajne, ale islamisti vás zatknú, keď vás nachytajú, ako ho konzumujete," citovala AFP obyvateľa regiónu Aliho Muktar. Cena pušiek sa v oblasti pohybuje okolo 400 dolárov (asi 293 eur) a Muktar pochybuje, že trojica si môže dovoliť ich kúpiť.

Šabáb, ktorý sa hlási k teroristickej sieti Al-Káida, už zakázal futbal, západnú hudbu, videohry alebo DVD. Za porušenie zákazov hrozí amputácia končatín, alebo trest smrti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu