Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cestujúci havarovaného lietadla sa zrejme udusili alebo zamrzli pred zrútením

Zobraziť galériu (3)

ATÉNY- Príčinou nehody dopravného lietadla cyperskej spoločnosti Helios Airlines, ktoré sa dnes predpoludním zrútilo severne od Atén pred pristátím v tomto meste, mohli byť problémy so stratou tlaku v kabíne.

Informovala o tom grécka televízna stanica Alpha. Niektoré svedectvá naznačujú, že celé osadenstvo lietadla sa mohlo udusiť alebo zamrznúťt ešte pred zrútením lietadla na zem. Na palube stroja typu Boeing B737, ktorý smeroval z cyperského Larnaku cez Atény do Prahy, bolo 115 cestujúcich a šesť členov posádky. Národnosť cestujúcich zatiaľ žiadny zdroj spoľahlivo nepotvrdil, a preto nemožno vylúčiť, že medzi nimi boli aj Česi.

67 cestujúcich malo podľa gréckej polície vystúpiť v gréckej metropole, 48 malo pokračovať do Prahy. Český premiér Jiří Paroubek, podľa ktorého v lietadle zrejme Česi neboli, uviedol, že v na palube bolo 80 detí z Grécka. Lietadlo malo v Prahe pristáť 13:10 SELČ, hovorkyňa pražského letiska pre agentúru AFP uviedla, že zoznam cestujúcich k dispozícii nemá.

Podľa doterajších správ z miesta nešťastia nikto nehodu neprežil. Krátko pred pristátím kapitán stroja nahlásil riadiacej veži na aténskom letisku vážne problémy s klimatizáciou. Rovnaké problémy uvádza aj sms správa, ktorú poslal jeden z gréckych cestujúcich bratrancovi v Aténach. "Pilot omodrel. Lúčim sa, bratranec, mrzneme," citovala televízia posledné slová cestujúceho.

O nezvyčajnej situácii v riadiacom priestore lietadla informovali podľa ministerstva obrany aj piloti dvoch vojenských strojov F-16, ktoré armáda vyslala do oblasti, keď sa spoj ZU 0522 z Larnaky do Atén odmlčal. Podľa týchto informácií nebolo kapitána v kokpite vôbec vidno a druhý pilot sedel v sedadle zrútený. V priestore cestujúcich bolo vidno visiace kyslíkové masky. Ako povedal pre cyperskú televíziu CYBC predstaviteľ larnackého letiska piloti zrejme stratili kvôli prudkému poklesu tlaku vedomie a neriadený stroj sa zrútil.

Grécka polícia sa zatiaľ k príčine nehody nevyjadrila, podľa AFP ale uprednostňuje hypotézu leteckej nehody. Pôvodné dohady o tom, že by mohlo ísť o "pirátsky čin", však zatiaľ grécke úrady nevylúčili. Hovorca armády Gerasimos Kalpojannakis vyhlásil, že "vzdušné pirátstvo sa zatiaľ nedá vylúčiť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu