Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záchranári sa prevŕtali k zavaleným čilským baníkom

Záchranári sa pokúšajú prevŕtať k banníkom
Záchranári sa pokúšajú prevŕtať k banníkom

SANTIAGO - Pracovníci v bani na severe Čile, ktorí sa snažia vyslobodiť z podzemia 33 baníkov, v piatok zaznamenali významný úspech, keď sa im podarilo dokončiť prvú etapu hĺbenia záchrannej šachty.

Ako oznámila regionálna guvernérka Ximena Matasová, základný vrt dosiahol priestory v 700-metrovej hĺbke, kde sa nachádza komora s uväznenými mužmi. Ďalším krokom bude rozšírenie otvoru na priemer 66 centimetrov, čím vznikne šachta umožňujúca vytiahnutie baníkov na povrch. Podľa oficiálnych zdrojov sa tak však nestane skôr ako za šesť týždňov. Záchrana si navyše vyžiada zapojenie samotných baníkov, ktorí budú musieť odstraňovať tony horniny padajúcej do podzemia počas rozširovania vrtu.

Neprístupné časti bane už dávnejšie spojili s povrchom tri menšie vrty, cez ktoré zásobujú baníkov potravinami, vodou a liekmi. Umožnili tiež prepojenie elektrickým a komunikačným vedením.

Baníci, ktorých zasypalo 5. augusta v bani San José na ťažbu zlata a medi ležiacej asi 850 kilometrov severne od Santiaga, musia čakať na záchranu niekoľko mesiacov. Na vyslobodenie sa budú pripravovať s pomocou psychológa a programu, ktorý ich má udržať v dobrej telesnej a duševnej kondícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu