Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Ukradli vrtné zariadenie, ktoré pomáhalo zavaleným baníkom

Krádež vrtného zariadenia neohrozila záchranné práce
Krádež vrtného zariadenia neohrozila záchranné práce

SANTIAGO DE CHILE - Neznámi zlodeji ukradli vrtné zariadenie, ktoré malo na čilskej bani San José pomáhať pri záchrane 33 zavalených baníkov. Jednotlivé kovové súčiastky pritom vážili okolo 150 kilogramov. Dohromady majú hodnotu približne 60 miliónov pesos (zhruba 100 tisíc eur), uviedol dnes denník El Mercurio s odvolaním sa na policajného komisára Gastona Herraru.

Polícia chce v súvislosti s krádežou vypočuť 40 ľudí, ktorí sa podieľali na záchranných vrtoch. Herrara povedal, že podozriví nie sú rodinní príslušníci, ktorí pri bani už týždne stanujú. Súčiastky vrtného zariadenia boli uložené v časti, do ktorej príbuzní baníkov nemajú prístup.

Vrtné práce neboli krádežou, ktorá sa stala minulý týždeň v noci na štvrtok, bezprostredne ohrozené.

Hydraulická vrtná súprava Strata 950, ktorá je v nasadení už dva týždne, medzitým dospela do hĺbky 195 metrov, oznámili inžinieri. V hĺbke 300 metrov však bude nutné vrtné práce prerušiť a upraviť vŕtaciu hlavu.

Druhá vrtná súprava typu Schramm T-130 bola dnes ráno miestneho času mimo prevádzky kvôli zadretiu vŕtacej hlavy. Tretí, podstatne väčší vrták, má byť k dispozícii o dva týždne.

Samotným baníkom, ktorí sú v podzemí uväznení od 5. augusta, sa za daných okolností darí pomerne dobre. Potraviny, voda, lieky aj oblečenie im spúšťajú tromi úzkymi cestami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu