Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Konšpirácie okolo Tu-154 stále žijú: Sabotáž, hypnóza, plyn

Rôzne dráhy dopadu lietadla Tu-154
Rôzne dráhy dopadu lietadla Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Aj štyri mesiace po smolenskej tragédii sa na internete stále objavujú nové konšpiračné teórie. Diskutéri sledujú po frejmoch zábery z miesta katastrofy a riešia detaily, ktoré podľa nich môžu vniesť nové svetlo o príčinách tragédie z 10. apríla. Prehľad toho, na čo nové prišli, priniesol portál wirtualna polska.

Lietadlo bolo zamerané

Teória sa objavila po tom, ako televízia TVN24 zverejnila ďalšie časti záznamu z pilotnej kabíny. Na nej mal kapitán lietadla Arkadiusz Protasiuk povedať vetu „ak nepristanem (me), tak ma zabije (jú)“ a konšpirátori na webe začali okamžite riešiť jej význam. Podľa jedného z blogerov si mal pilot uvedomovať, že na lietadlo mohla smerovať protilietadlová strela, preto sa snažil situáciu zachrániť tým, že letel čo najnižšie. Radar by tak stratil cieľ, keby sa lietadlu podarilo využiť nerovnosť terénu...

Ruské služby pracovali nad programovaním zámerov

Ešte šialenejšia teória tvrdí, že „nejaký generál vybral zbraň a uniesol lietadlo“ alebo že ruské tajné služby pracovali na „programovaní zámerov“ a prevzatí kontroly, pilot tak mohol byť zhypnotizovaný s cieľom rozbiť lietadlo.

Diverzia alebo sabotáž

Podľa ďalšej hypotézy došlo k bežnej a „typickej“ havárii tupoleva, ktorá by však znamenala mnohomiliónové odškodné pre firmu, ktorá sa v Rusku zaoberala údržbou lietadla. To by mohlo znamenať, že mohlo dôjsť k diverzii alebo sabotáži. Bloger dáva len jedno percento havárii, na 99 percent malo ísť o cielený útok.

Umelá hmla

Manipulácia počasia je ďalšia teória, ktorá je živená od samotného začiatku. Techniku údajne Rusi doviedli do dokonalosti, čo využívajú napríklad na rozptýlenie dažďových mrakov počas prehliadok. Podľa konšpirátorov tak mohli ľahko vytvoriť hmlu v malej výške, na čo mohli využiť lietadlá typu Il-76 lub Il-76MDP.

Zámerne podávaný zlý čas

Konšpirátori pripomínajú aj skutočnosť, že ešte18 dní po katastrofe bol udávaný nesprávny čas, kedy došlo k havárii.

Podľa diskutujúcich to „muselo byť zámerné, aby nedráždili ľudí, alebo aby zakryli utajovanie stôp po útoku FSB”.

Mylné navádzanie

Medzi aktuálnejšie hypotézy patrí mylné navádzanie lietadla na pristátie. Tí mali podávať inú vzdialenosť začiatku pristávacej dráhy posunutú o kilometer, pravdepodobne dostávali aj chybný signál GPS, všetko to malo mať za cieľ rozbitie lietadla v rokline pred letiskom.

Rusi poškodili lietadlo, krídlo patrí inému stroju

Ešte prešpekulovanejšou je teória, podľa ktorej lietadlo poškodili, a urobili to samozrejme Rusi, ktorí opravovali tupoleva.

Mali poškodiť riadenie aj jeden z motorov. Aby zakryli stopy a zvýšili dôveryhodnosť havárie, nechali na mieste falošný úlomok krídla. Diskutujúci na stránke smolensk-2010.pl zdôrazňujú, že krídlo považované za časť rozbitého tupoleva, môže pochádzať z iného lietadla. To by bolo dôkazom, že s tupolevom sa zrazil iný stroj, napríklad nejaké ľahké akrobatické lietadlo.

Dve túčka

Ďalšia teória rieši „dve túčka“. Novinárka Magdalena Figurską tvrdí, že prezidentský špeciál prinútili pristáť na tajnom vojenskom letisku po tom, čo zničili jeho elektroniku pomocou elektromagnetických impulzov. Na palube druhého lietadla bola len päťčlenná ruská posádka, ktorá ráno vyletela zo Samary do Poľska, aby vrátila opravené identické poľské lietadlo Tu-154. Dostali príkaz na pristátie v Smolensku a tam ich zostrelili. Z tohto dôvodu nebol na mieste žiadny ruch, záchranky a nosidlá s telami, len hasiči, ktorí pokojne dohášali oheň. „Keď sa Rusi dozvedeli, že Jaroslaw letí identifikovať brata, museli ešte predtým previezť telo prezidenta z Moskvy do Smolenska,” popisuje svoju neuveriteľnú konšpiráciu.

Cestujúcich dobíjali ako Čečencov

Diskutéri prichádzajú rovnako s víziami, podľa ktorých niektoré osoby na palube mohli predsa len prežiť v oddelení pre VIP, čo majú potvrdzovať výstrely, ktoré bolo údajne počuť po havárii. Stúpenci týchto konšpiračných teórií diskutujú o tom, že pasažierov mohli zabiť alebo uniesť. To nie je ešte všetko: kvôli zakrytiu stôp po boji alebo výsluchoch ich telá po poprave ešte mohli zmasakrovať. „Je to šokujúce, ale skúsenosti Čečenska a zabitých ruských novinárov nie sú rozprávkami!“ presviedča bloger „Synteza”. Diskutuje sa stále aj o tzv. filme 1.24”, ktorý na mobile zachytil Vladimír Ivanov, mechanik, ktorý sa medzi prvými ocitol na mieste havárie. Amatérsky záznam zachytáva trosky lietadla a osoby v pozadí. Počuť výkriky v ruštine "davaj, davaj", "vsje nazad" a "ni chuja sibie" a štyri výstrely. Diskutujúci sa radia o programoch, vďaka ktorým možno sledovať záznamy po jednotlivých frejmoch. Hľadajú detaily, ktoré by mali pomôcť pri vyriešení záhady a nájdení odpovede na otázku: čo sa naozaj stalo v lese pri Smolensku.

Tichý vrtuľník a osoby v červených bundách

Blogeri si všímajú aj údajné popruhy visiace zo stromov alebo „zvláštne polámaný strom”. Autor teórie tvrdí, že nad miestom tragédie sa objavil tichý vrtuľník špeciálneho určenia, ktorý nemožno počuť zo zeme. Ďalší si všíma „žiarivé červené bundy a pár osôb“ a pozastavuje sa nad tým, na čo sú im také bundy na mimoriadnej akcii.

Kaczyński hrozil premiérovi v otázke plynu

Konšpiračné teórie sa nevyhýbajú ani vzťahom Vladimíra Putina a Lecha Kaczynského. Niektorí blogeri tvrdia, že za katastrofu je zodpovedný Putin. Na podporu tejto tézy jeden prichádza s tvrdením, že tri dni pred tragédiou Donald Tusk s Vladimírom Putinom zorganizovali konferenciu, počas ktorej ruský premiér uistil, že Poľsko má garantované dodávky plynu do roku 2037. „V tom období médiá informovali o gigantických zásobách plynu v Poľsku, ktoré chcela vláda predať Američanom za nič. Lech Kaczyński hrozil premiérovi postavením pred tribunál, ak by podpísal zmluvu, ktorá by tak veľmi poškodila záujmy nášho štátu,“ píše bloger na stránke smolensk-2010.pl.

História pozná podobne prípady

Gazeta Polska pritom pripomína, že história pozná mnohé iné prípady, kedy ruská strana zohrala značnú úlohu. Novinári denníka pripomínajú účasť KGB v atentáte na pápeža, otravu dioxínom prozápadného kandidáta na prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka alebo smrtiace ožiarenie Alexandra Litvinenka či vraždu novinárky Anny Politkovskej. Čím dlhšie potrvá vyšetrovanie tragédie poľskou a ruskou stranou, tým viac konšpiračných teórií sa bude objavovať. Čoraz viac čitateľov totiž začína byť presvedčených, že oficiálne vyšetrovanie neodhalí skutočné príčiny katastrofy.

Spracované podľa wp.pl, krátené
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu