Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Portugalskí prominenti dostali roky väzenia za pedofíliu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

LISABON - Tresty väzenia od piatich do 18 rokov za pedofíliu uložil súd v Lisabone šiestim zo siedmich obžalovaných osôb, medzi ktorými boli aj niektorí portugalskí prominenti. Rozsudok súdu prvého stupňa sa týka roky pretriasaného pedofilného škandálu v sirotinci Casa Pia.

Bývalý vodič a záhradník sirotinca Carlos Silvino, ktorý sa zodpovedal z viac ako 600 zločinov sexuálneho zneužívania a navádzania k prostitúcii, bol odsúdený na 18 rokov väzenia. Súd ho uznal vinným z viac ako stovky týchto zločinov.

Ďalší obžalovaní, vrátane bývalého známeho hlásateľa portugalskej televízie Carlosa Cruza, bývalého vedúceho pracovníka sirotinca, bývalého veľvyslanca, právnika a lekára, boli odsúdení na tresty väzenia od piatich rokov a deviatich mesiacov do siedmich rokov. Niektorým obetiam budú musieť navyše vyplatiť odškodné vo výške 15.000 až 25.000 eur.

Oslobodený bol len majiteľ domu na juhovýchode Portugalska, kde sa podľa obete konali "orgie".

Sudcovia počas včerajšieho dopoludnia podrobne opisovali situácie, v ktorých dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu a prostitúcii týkajúcich sa 32 chovancov štátneho sirotinca Casa Pia, kam boli prijímané deti a mladiství v problematickej situácii.

Pri vynesení rozsudku prejavovalo šesť prítomných obetí sexuálnych zločinov radosť. Usmievali sa a dvíhali ruky na znamenie víťazstva.

"Sme všetci šťastní. Nakoniec môžeme povedať, že pedofili boli potrestaní," vyhlásil jeden z poškodených Bernardo Teixeira pri odchode zo súdnej siene.

"Je to hanba. Budeme bojovať proti obrovskému justičnému omylu, ktorý sa dnes stal," vyhlásil právnik moderátora Carlosa Cruza, ktorý bol odsúdený za tri sexuálne zločiny spáchané na maloletých na sedem rokov väzenia.

Advokát hlavného obvineného Silvina, ktorý sa ako jediný k zločinom priznal, vyhlásil, že trest je "príliš prísny", a oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. Podľa portugalského zákona je výkon trestu pozastavený, kým neprebehlo odvolanie.

Škandál prepukol v roku 2002, keď jeden chovanec tlači oznámil, že bol znásilnený jedným zamestnancom. Mlčanie tak bolo porušené a desiatky bývalých chovancov sirotinca potom vypovedali o sieti pedofilov. Škandál po mesiace plnil stránky portugalských denníkov, a to tým viac, že 230 rokov stará Casa Pia dovtedy patrila medzi ctihodné inštitúcie. Z napojenia na údajnú pedofilov sieť okolo Casa Pia bolo obviňovaných množstvo verejných osobností, vrátane jedného bývalého ministra, ktorý kvôli tomu strávil niekoľko mesiacov vo väzbe. Niektoré z týchto osobností boli neskôr očistené.

Proces začal v roku 2004. Okrem údajných obetí pedofílie v ňom bolo vypočutých asi 1000 svedkov a expertov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu