Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sudca chcel, aby vinník za trest ochrnul

ilustračné foto
ilustračné foto

RIJÁD - Saudskoarabský sudca oslovil niekoľko nemocníc s otázkou, či by tamojší lekári boli ochotní poškodiť chrbticu človeku a pomôcť tak vykonať rozsudok súdu. Dotyčný spôsobil ochrnutie sekáčikom na mäso svojmu protivníkovi, ktorý si prial, aby soka stihol rovnaký osud. Informoval o tom včera saudskoarabský denník Ukáz.

Saudská Arábia sa riadi islamským právom a príležitostne uplatňuje pravidlo oko za oko, zub za zub.

Dvadsaťdvaročný Abdal Azíz Mutajrí je od súboja so svojím sokom pred dvoma rokmi ochrnutý. Útočník, ktorého denník nemenoval, ho zranil sekáčikom na mäso a má za sebou sedem mesiacov vo väzení. Mutajrí si prial, aby jeho sok skončil rovnako ako on. Sudca sa preto obrátil na niekoľko nemocníc s otázkou, či by tamojší lekári boli ochotní zasiahnuť do chrbtice muža tak, aby spôsobili jeho ochrnutie.

Denník zverejnil odpoveď jednej nemocnice v Rijáde, ktorá zákrok vykonať odmietla. V texte je napísané, že nie je možné takto nikoho poškodiť.

Zákon v Saudskej Arábii umožňuje postihnutému žiadať pre protivníka taký trest, ktorý bude mať podobné následky ako spáchaný zločin. Je bežné, že sa napríklad zlodejom sekajú ruky. Tento zákon tiež umožňuje vinníkom sa z trestu vykúpiť peniazmi.

Súdnictvo v Saudskej Arábii podľa ochrancov ľudských práv zaostáva za medzinárodným štandardom. Procesy sú väčšinou neverejné a účastníci nemajú patričné právne zastúpenie. Odsúdenci na smrť sa väčšinou o treste dozvedia až v deň exekúcie. Ako odstrašujúce príklady sú bezhlavé telá ukrižované na verejných miestach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu