Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

80-ročné mníšky utiekli, nechcú do domova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Dve francúzske mníšky sú na úteku. Odmietli sa podriadiť rozhodnutiu svojich predstavených a odsťahovať sa do domova dôchodcov, napísala agentúra Reuters.

Obidve viac ako osemdesiatročné starenky z kongregácie Svätého Jozefa učili 30 rokov v škole v juhovýchodnom Francúzsku. Na začiatku júla sa dozvedeli, že by sa mali presťahovať do domova dôchodcov vzdialeného asi 400 kilometrov od ich súčasného miesta pobytu, kde žijú od roku 1964.

Mníšky sa vraj rozhodli utiecť hneď, čo sa o plánoch na ich presťahovanie dozvedeli. Tretia mníška Maurice-Marie (89), ktorá tiež s nimi chcela zmiznúť a po prvýkrát nepočúvnuť príkaz cirkevnej vrchnosti, s nimi nakoniec neušla, lebo ju postihla náhla bolesť bedier. Leží v nemocnici.

"V takom veku nemôžete ľudí presúvať z miesta na miesto. To ich zabije. Tieto mníšky potrebujú mať okolo seba svojich študentov a ľudí z miestnej komunity, a nie zdravotnícky personál," vyhlásil podľa Reuters synovec rehoľníčky Maurice-Marie. O osude rádových sestier teraz pravdepodobne rozhodne cirkevný súd, na ktorom prehovoria špecialisti na kanonické právo.

"Patria k náboženskému rádu, a nie do sekty. Takže nemusia počúvať neodôvodnenené príkazy," povedala v rozhovore pre médiá nemenovaná osoba blízka mníškam na úteku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu