Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

"Matka Tereza" mala utýrať mníšku na smrť

Theresa Brenninkmeijerová
Theresa Brenninkmeijerová

KODAŇ - Dánska polícia vyšetruje abatyšu zvanú "Matka Tereza" pre podozrenie, že v cisterciánskom kláštore trýznila mníšky. V jednom prípade vraj malo zlé zaobchádzanie za následok smrť, informovala dnes agentúra DPA. Hľadaná Theresa Brenninkmeijerová sa však podľa dánskej polície nachádza v Peru, kde rovnako ako v Nemecku a Českej republike riadi cisterciánsky kláštor.

Podľa hovorcu kriminálnej polície v dánskom Aarhuse je abatyša predstavenou dánskeho kláštora Sostrup. Ten stojí na čele Kongregácie najčistejšieho srdca Panny Márie, ku ktorému patrí mimo iných aj kláštor v českom Oseku.

Matku predstavenú obvinili dve bývalé rehoľné sestry z utýrania slabomyseľnej mníšky v roku 1993. "Matka Tereza" ju údajne pri vonkajšej teplote len päť stupňov Celzia zavrela bez dostatočného oblečenia do uzamknutého dvora. Mníška bola neskôr nájdená mŕtva.

O svojom niekdajšom pobyte v sostrupskom kláštore napísala knihu bývalá švédska rehoľníčka Helene Hägglundová. Podľa nej Theresa Brenninkmeijerová mníšky prinútila mŕtvolu zosnulej kolegyne preniesť do postele a pred úradmi tvrdiť, že v nej aj zomrela.

Predstavená kláštora je tiež obviňovaná z bitia rehoľníčok. Raz tiež dementnú mníšku vraj priviazala k stoličke.

Šéf katolíckej cirkvi v Dánsku, biskup Czeslaw Kozon, bol podľa dánskeho dennníka Berlingske Tidende o prípade zomrelej mníšky informovaný. Napriek tomu sa neobrátil na políciu, ani nepodnikol nič iného.

Kozon teraz prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že začatie policajného vyšetrovania víta. Vyšetrovaná abatyša by sa údajne mala z Južnej Ameriky vrátiť budúci týždeň, nie je však jasné, či pôjde do Nemecka, alebo rovno do Dánska.

Brenninkmeijerová pochádza z podnikateľskej rodiny, ktorej patrí textilný reťazec C & A. Firmu založili v roku 1841 bratia Clemens a August Brenninkmeijeroví.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu