Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Rusku chcú úplatkárov potrestať tetovaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Označkovať úplatkára v Rusku sa chystá navrhnúť nacionalistická strana Vladimira Žirinovského, aby tak dodala nový dych ťaženiu proti korupcii. Znamenie hanby by sa podľa návrhu, ktorý zatiaľ koluje v poslaneckom klube strany, nemalo ako v stredoveku vypaľovať horúcim železom, ale tetovať.

Podľa zákonodarcov by sa delikventom odsúdeným za poskytnutie či prijatie úplatku malo vytetovať na vonkajšiu stranu ľavej dlane písmeno "K" (ako korupčník) o veľkosti tri krát dva centimetre. Zamestnávatelia by tak hneď vedeli, s kým majú do činenia, a tak by sa úplatkári mohli čoskoro dočkať faktického zákazu výkonu dôležitejších funkcií. Až doteraz sa totiž tresty za korupciu po čase z registra vymazávajú.

Návrh je podľa agentúry Interfax dielom Žirinovského syna, šéfa poslaneckého klubu Igora Lebedeva a jeho kolegu Sergeja Ivanova. Už dokonca požiadali vládu a najvyšší súd o pripomienky, aby návrh mohli predložiť Štátnej Dume, teda poslaneckej snemovni. V nej Žirinovského strana zohráva rolu opozície, aj keď jej poslanci veľakrát hlasujú zhodne s vôľou Kremľa.

Nové ťaženie proti korupcii, ktorej rozmery ohrozujú ruskú spoločnosť, vyhlásil prezident Dmitrij Medvedev krátko po svojom nástupe do najvyššieho úradu v máji 2008. Ale nedávno šéf štátu pripustil, že sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť významnejších úspechov a so stavom vecí sú vlastne všetci nespokojní: občania, štátni činitelia i sami úplatkári. Prezident tiež vyzval zákonodarcov k novým nápadom a novým opatreniam, ako by napríklad boli pokuty vo výške mnohonásobku inkasovaného úplatku.

Medvedev v predchádzajúcom balíku protikorupčných opatrení presadil okrem iného povinnosť štátnych činiteľov a úradníkov každým rokom zoznamovať verejnosť so svojimi majetkovými pomermi. Ale verejnosť sa aj tak príliš nedozvedela, okrem odhalenia mnohokrát až astronomických súm, ktoré údajne zarábajú manželky služobníkov štátu, alebo poznatku, koľko vysokých policajných dôstojníkov jazdí autami, na ktorých nadobudnutie policajný plat zjavne nemôže stačiť.

Doterajšie zákony však nevidia problém v zjavnom nesúlade medzi priznanými príjmami a skutočným majetkom, ktorého nadobudnutie sa spravidla dopodrobna neskúma. V sieti protikorupčného ťaženia tak podľa médií doposiaľ uviazli len malé ryby.

Pred časom podozreniu čelil aj sám Žirinovskij, keď do snemovne jazdil na luxusnej limuzíne. Poprel však, že by auto bolo jeho majetkom, vraj mu bolo len zapožičané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu