Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Exhumovali Bolívara, Chávez chce dokázať jeho vraždu

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Na nariadenie venezuelského prezidenta Huga Cháveza v piatok exhumovali pozostatky legendárneho venezuelského bojovníka za slobodu Simóna Bolívara.

Chávez chce totiž oficiálne potvrdiť svoj názor, podľa ktorého legendárny juhoamerický osloboditeľ nezomrel v roku 1830 na tuberkulózu, ale bol zavraždený Kolumbijčanmi. Tí ho podľa kontroverzného lavicového lídra mali otráviť. Preukázať to majú laboratórne testy jeho kostí, ktoré vykopali. Vynárajú sa však obavy, že prípadné potvrdenie Chávezových slov by mohlo vážne poškodiť už tak naštrbené vzťahy medzi Caracasom a Bogotou.

Chávez sa opiera o nedávne zistenia amerického vedca Paula Auwaertera, ktorý v apríli vyhlásil, že Bolívar skutočne mohol podľahnúť zdravotným problémom spôsobeným požívaním arzénu. Auwaerter však argumentuje, že jedovatá látka sa do jeho tela mohla dostávať prostredníctvom kontaminovanej vody alebo v rámci liečby bolestí hlavy. Venezuelský líder však trvá na tom, že za smrťou štátnika bojujúceho proti španielskej nadvláde národov Južnej Ameriky stojí kolumbijský generál Francisco de Paula Santander.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu