Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Niektorí riaditelia škôl zarábajú viac ako premiér

Mark Elms
Mark Elms

LONDÝN - Riaditeľom škôl v Británii zrejme zmrazia platy, pretože niektorí z nich zarábajú viac ako predseda vlády. Tvrdia to britské odbory GMB a ako príklad vo svojej štúdii uvádzajú riaditeľa základnej školy v južnom Londýne Marka Elmsa.

Za školský rok 2009/2010 zarobil 276 523 libier, v čom je aj dôchodkový príspevok zamestnávateľa. Školská správa sa pokúsila odbory korigovať a tvrdí, že Elmsov zárobok bol len 248 tisíc libier.

Ted Purcell z GMB ale považuje za škandalózne, aby riaditeľ miestnej školy zarobil viac ako ministerský predseda. Premiér David Cameron oznámil, že krátko po nástupe do úradu mu bola mzda o päť percent znížená na 142 500 libier.

Cameronov hovorca vyhlásil, že prevláda názor, že si krajina teraz žije nad pomery, a že treba s tým niečo urobiť. "Časťou riešenia je preveriť, ako sú platení ľudia vo verejnom sektore," povedal.

Štúdia GMB cituje príklady ďalších riaditeľov, ktorých ročný príjem presiahol 150 tisíc libier. Školská správa, pod ktorú spadá Elmsova škola Tidemill, sa snažila riaditeľa obhajovať tým, že inšpekcia jeho školu pred dvoma rokmi hodnotila ako mimoriadne úspešnú. Elmsove príjmy za minulý školský rok vraj zahŕňajú aj 100 tisíc libier, ktoré mu vyplatili za dvojročnú konzultačnú činnosť pre školy v okolí.

Rodičia detí z Tidemill sa riaditeľa zastávajú. Jedna matka povedala stanici BBC, že "Elms si zaslúži každú penny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu