Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Europoslanci zarábajú veľa, myslia si prvovoliči

BRATISLAVA - Europoslanci zarábali minulý rok podľa štvrtiny prvovoličov, ktorí prídu prvýkrát na eurovoľby, viac ako šesť tisíc eur. Vyplýva to zo sociologického výskumu, ktorý uskutočnila na konci januára tohto roka Katedra politológie Filozofickej fakulty Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave na vzorke 945 študentov. Závery dnes prezentovali na tlačovej besede.

Plat päťtisíc eur odhadovalo europoslancom 2,7 percenta oslovených študentov, 22,5 % si myslí, že zarábali šesťtisíc eur. Sú to dezinformácie, tvrdia autori výskumu. Slovenskí europoslanci zarábali vlani dvojnásobok platu poslancov slovenského parlamentu, potvrdil hovorca predsedu parlamentu Jozef Plško.

Podľa 28,3 percenta prvovoličov dostávali poslanci slovenského parlamentu štyritisíc eur mesačne. Až o tisícku viac dostávali podľa 14,5 % oslovených. Viac ako tretina (31,3 %) tvrdí, že zarábali mesačne tritisíc eur. Mesačne slovenskí poslanci podľa Plška zarábajú 2 008,23 eura.

Okrem tohto platu dostávajú príplatky za vykonávanie ďalších funkcií, diéty a náhrady, ktoré sú spojené s výkonom ich funkcie. Poslanec, ktorý má trvalé bydlisko v Bratislave, dostáva náhrady vo výške 70 percent z mesačného základu platu a pre poslanca s trvalým bydliskom mimo Bratislavy je to 80 percent základného platu, dodal.

Objasniť dezinformácie a zmobilizovať prvovoličov k voľbám do europarlamentu (EP) je cieľom projektu Študentský európsky parlament. Výskum podporilo ministerstvo školstva, je súčasťou projektu, ktorý sa s podporou EP začne o týždeň v piatok v Trnave. Prvýkrát bude voliť do europarlamentu približne 180-tisíc študentov stredných a vysokých škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu