Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Česku havaroval vlak, mŕtvy strojvodca, 11 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Aktualizované

ÚSTÍ NAD LABEM - V Ústí nad Labem v pondelok havaroval osobný vlak. Pri nehode zahynul strojvodca, 11 ľudí bolo zranených. Dvaja ľudia sú ranení ťažko, štyria majú stredne ťažké a piati ľahké zranenia. Išlo o popoludňajší vlak z Prahy do Ústí nad Labem, ktorý viezla jednotka typu City Elefant.

Vlaku chýbalo do cieľa len pár sto metrov, ale jeho cesta na južnej výhybni o 16:47 skončila predčasne. Vlak sa vykoľajil, riadiaci vozeň sa naklonil doľava, postupne zmietol závory, návestidlo aj trolejový stĺp a po asi osemdesiatich metroch sa jeho hliníková skriňa začala trhať o betónový múrik. Zvyšok súpravy sa naskladal za neho, ale unikol horšiemu poškodeniu. Rušňovodič zahynul na mieste, dvaja ľudia utrpeli ťažké zranenia. Škoda je odhadnutá na 65 miliónov českých korún.

Dvoch ťažko ranených previezli do ústeckej nemocnice. Hovorca Krajskej zdravotnej Jiří Vondra povedal, že najhoršie zranený pacient má poranenia v oblasti hrude a hlavy, jeho stav je ale stabilizovaný. Druhý má zranenie o niečo ľahsie. Traja pacienti majú ľahšie zranenia. Troch ďalších cestujúcich sanitkami do nemocnice previezli hlavne kvôli ich psychickému stavu.

Za nehodu zrejme mohla neprimeraná rýchlosť. Zo záznamu tachografu vyplynulo, že súprava typu CityElefant vošla na výhybku rýchlosťou 108 kilometrov za hodinu, pritom smela ísť len 50. ČTK o tom v noci nadnes informoval Jan Kučera zo Železničnej inšpekcie, ktorý ale zatiaľ nevylúčil ani technickú závadu na vozidle. Na vjazde do južnej výhybne sa síce normálne smie jazdiť až 120 kilometrov za hodinu a až po polkilometri nasleduje osemdesiatka, lenže tentoraz rýchlosť obmedzovalo aj návestidlo. Podľa vyšetrovateľov nesvietilo zelené, ale signalizovalo vodičovi, že má spomaliť a že sa bude približovať na výhybku. Ak prehliadka súpravy neukáže poškodenie bŕzd, vina s najväčšou pravdepodobnosťou padne na mŕtveho vodiča.

Kvôli nehode bola uzavretá cesta medzi Ústím nad Labem a Lovosicami. V Ústí nad Labem sa preto vytvorili husté kolóny, polícia už ale uzávierku otvorila. Nehoda spôsobila komplikácie aj na železnici, trať číslo 090 medzi Ústím nad Labem a Lovosicami mali o polnoci sprejazdniť. Očakáva sa však len čiastočné obnovenie prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu