Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyše milióna Kataláncov demonštrovalo za väčšiu autonómiu

Preplnené ulice Barcelony
Preplnené ulice Barcelony

BARCELONA - Ulice katalánskej Barcelony v sobotu zaplnili státisíce ľudí, ktorí požadovali vyššiu mieru autonómie pre svoj región a protestovali proti piatkovému rozhodnutiu najvyššieho súdu zakazujúcemu označovať Kataláncov za národ.

Podľa hovorcu barcelonskej radnice Manuela Campilla polícia odhaduje, že na bulvároch Avinguda Diagonal a Passeig de Gracia sa zhromaždilo 1,1 milióna demonštrantov. Hovorca združenia Omnium Cultural, ktoré bolo jedným z organizátorov protestu, Daniel Jove informoval až o 1,5-miliónovej účasti. Podľa Joveho na demonštráciu pozývalo svojich členov okolo 1400 katalánskych organizácií vrátane politických strán, odborových zväzov, ako aj kultúrnych a obchodných združení. Televízne stanice odvysielali zábery nespočetného davu ľudí mávajúcich katalánskymi vlajkami a transparentmi so sloganom My sme národ.

Španielske súdy nedávno udelili Katalánsku ako jednému zo španielskych autonómnych spoločenstiev rozsiahle nové právomoci. Sľubný vývoj však zastavilo piatkové rozhodnutie najvyššieho súdu, podľa ktorého španielska ústava uznáva iba jediný národ, a tým sú Španieli. Kontroverzný verdikt ukončil štyri roky trvajúcu debatu medzi konzervatívnymi a liberálnymi sudcami o tom, či nové výsady pre Katalánsko presahujú rámec španielskeho systému regionálnych samospráv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu