Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Údajných ruských špiónov obvinili, chystá sa ich výmena

USA chce špiónov vymeniť za vedca Igora Sutyagina
USA chce špiónov vymeniť za vedca Igora Sutyagina

NEW YORK/MOSKVA - Proti 11 údajným ruským špiónom bolo v New Yorku oficiálne vznesené obvinenie zo sprisahania a proti deviatim z nich aj z prania špinavých peňazí.

V obvinení sa podľa agentúry AP uvádza, že ako tajní agenti pracovali v prospech Ruska. Nie je tam ale ani slovo o špionáži.

Ak budú usvedčení, hrozí im trest minimálne päť rokov väzenia za odovzdávanie informácií cudzej mocnosti. Tí, ktorí boli navyše obvinení z prania špinavých peňazí, môžu odísť zo súdu s trestom až 25 rokov väzenia. Keby boli obvinení zo špionáže, hrozilo by im aj doživotie.

Desať údajných agentov zatkli koncom júna v USA, jedenásty z nich je na úteku. Oficiálnym obvinením sa začala procedúra, na ktorej konci by mal byť súdny proces. Kedy sa začne, nie je zatiaľ známe.

Špekuluje sa, že Moskva chystá hromadnú výmenu možno až desiatich osôb väznených v ruských väzniciach za desať údajných ruských špiónov. Oznámil to moskovský rozhlas s odvolaním na zdroje ruskej justície. Výmena väzňov by sa mala uskutočniť vo štvrtok, pravdepodobne v Británii. Oficiálne miesta v Rusku, ani v USA sa zatiaľ o správach o výmene nevyslovili. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS by mali detaily chystanej výmeny zverejniť vo štvrtok.

Správa rozbúrila vlnu špekulácií, hovorí sa napríklad o osobe bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského, väzneného za daňové úniky. Moskovský rozhlas zase oznámil, že súčasťou špiónskej výmeny má byť bývalý plukovník ruskej vojenskej rozviedky Sergej Skripal, ktorý bol v roku 2006 odsúdený za špionáž pre Britániu.

Podľa prvých správ chcela Moskva vymeniť len jedného z údajných špiónov zatknutých v USA. Vymenený mal byť za vedca Igora Suťagina, ktorého v roku 2004 v Rusku odsúdili na 15 rokov väzenia za špionáž.

Podľa denníka The New York Times americká strana už začala rokovania s právnikmi desiatich podozrivých. Vláda USA si podľa denníka želá, aby špionážna aféra bola čo najskôr zmetená zo stola, čo by vraj uspokojilo obe strany, ktoré si neželajú zhoršenie vzájomných vzťahov. Vláda vraj chce s podozrivými uzavrieť dohodu, podľa ktorej by údajní špióni na súde v New Yorku priznali vinu výmenou za zhovievavý trest, a následne by boli všetci vyhostení z krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu