Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Siedmich Američanov mal zabiť jordánsky dvojitý agent

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Samovražedný útočník Humam Chalíl Abú-Mulal al-Balaví (36), ktorý minulý týždeň zabil sedem agentov CIA, bol dvojitým agentom. Informovali o tom americké médiá.

Jordánskeho lekára mali zatknúť pred rokom a údajne naverbovať na spoluprácu s jordánskymi tajnými službami a CIA. Počas svojej misie sa mal infiltrovať do al-Kájdy a priblížiť sa k mužovi číslo dva organizácie Ajmanovi al-Zavahírímu. Atentátnik však patril vyše roka ku skupine členov al-Kájdy operujúcich priamo v afganskej vláde, potvrdil to hovorca Talibanu.

Útočník sa mal stretnúť s agentmi pod zámienkou odovzdania nových informácií o vedení al-Kájdy, napísal denník Washington Post s odvolaním sa na bývalých členov americkej vlády. Podľa prvotných informácií mal byť za útokom afganský, neskôr pakistanský Taliban.

Minulú stredu pri samovražednom útoku na vojenskej základni zahynulo sedem agentov CIA. Explóziu neprežil ani atentátnikov sprostredkovateľ Alí bin Zaíd. Útočník mal odpáliť výbušniny pripevnené na tele, pričom zranil ďalších takmer desať osôb. Ako vtedy uviedla agentúra AFP, CIA zrejme prišla o svojich najlepších ľudí v Afganistane v čase, keď sa USA snažia zvýšiť tlak na afganský radikálny Taliban.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu