Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V Indii zvolali generálny štrajk, zapaľujú autobusy a pneumatiky

Polícia pacifikuje aktivistov
Polícia pacifikuje aktivistov (Zdroj: SITA)

DILLÍ - Niektoré indické mestá dnes ochromil genrálny štrajk zvolaný kvôli rozpočtovým škrtom a rastúcim cenám pohonných hmôt. Väčšina obchodov a firiem bola zatvorená, bolo zrušených niekoľko letov a na niektorých miestach demonštranti zapaľovali autobusy a pneumatiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Celoštátny štrajk zvolala opozičná Indická ľudová strana (BJP) a ostatné ľavicové strany na protest proti vládnym reformám a úsporným opatreniam na zníženie zadlženosti tretej najväčšej ázijskej ekonomiky.

K protestom dochádzalo predovšetkým v oblastiach ovládaných opozičnou ľavicou. Obchody a firmy vo finančných metropolách Kalkate a Bombaji boli zatvorené, demonštranti vyrazili do ulíc v niekoľkých mestách v Západnom Bengálsku. Zatvorená bola tiež väčšina softvérových firiem v juhoindickom Bangalúre, ktorý je dôležitým strediskom informačných technológií. Naopak v hlavnom meste Dillí fungovala väčšina obchodov a dopravných spojov bez obmedzenia.

Indický národný kongres (INK), ktorý vlani v máji presvedčivo zvíťazil v parlamentných voľbách, kládol v kampani dôraz na sociálnu politiku. Teraz sa ale rozhodol zaviesť škrty, ktoré sú podľa vlády potrebné na zníženie deficitu indickej ekonomiky. Podľa analytikov dnešný štrajk výrazne nenaruší reformné snahy vlády. Rozsiahlejšie celoštátne protesty by ale v budúcnosti mohli nabúrať jej stabilitu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu