Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Katolícka cirkev hlási 100 prípadov pedofílie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Talianska katolícka cirkev vraj za posledných desať rokov zaznamenala sto prípadov sexuálneho zneužívania neplnoletých svojimi kňazmi. Uviedol to podľa APA generálny sekretár talianskej biskupskej konferencie Mariano Crociata počas utorkového rozhovoru s novinármi v Ríme.

Crociata podľa APA vyhlásil, že sa v mnohých týchto prípadoch postupovalo podľa cirkevného práva. Neoznámil však, či tento postup viedol aj k odsúdeniu vinníkov. Talianska legislatíva si nevyžaduje, aby pedofilného kňaza oznámili úradom. Zároveň však ani nevylučuje spoluprácu biskupov s talianskou justíciou.

"Veriaci požadujú transparentnosť a aby sme prijali potrebné (preventívne) opatrenia. ... Chcú, aby sme súčasnú situáciu vzali ako príležitosť na vytvorenie kvalitnejšej cirkvi," povedal podľa APA Crociata.

Katolícka cirkev je v posledných mesiacoch hlboko zasiahnutá vlnou škandálov okolo sexuálneho zneužívania maloletých kňazmi, ktoré cirkevná hierarchia často kryla. Desiatky prípadov pedofílie v katolíckych školách odhalili napríklad v Nemecku, v Írsku, v Rakúsku, v Holandsku alebo v Taliansku.

Crociata na priamu otázku novinárov podľa APA konštatoval, že tieto zverejnené prípady neviedli k zníženiu počtu žiakov v katolíckych školách. Podľa prieskumov sa však dôvera Talianov v katolícku cirkev v posledných rokoch znížila, podľa expertov k tomu prispeli práve aj pedofilné škandály medzi kňazmi. Kým v roku 2003 malo v cirkev „vysokú či veľkú dôveru“ 62,7 percenta Talianov, tento rok v apríli to bolo už len 47,2 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu