Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Biskup dva roky vedel o údajnej pedofílii, nič neoznámil

Biskup Gino Reali
Biskup Gino Reali

RÍM - Taliansky biskup Gino Reali vraj na súde v Ríme priznal, že dva roky vedel o podozrení, že jeho podriadený Ruggero Conti sexuálne obťažuje chlapcov. Napriek tomu ho nechal ďalej pracovať s deťmi a úradom nič neoznámil. Uviedla to dnes agentúra AP na základe získaných súdnych materiálov.

"Zamlčovanie vždy predstavuje formu morálnej spoluviny," konštatoval právny zástupca dvoch údajne zneužívaných chlapcov Nino Marazzita. Reali sa k tomuto výroku podľa AP nevyjadril.

Ruggero Conti je teraz súdený pre podozrenie zo zneužívania siedmich mladých chlapcov vo farnosti Nativity di Santa Maria Santissima. Na súde muž poprel, že by chlapcov zneužíval. Pripustil však, že ich mal rád a že ich objímal alebo hladil po vlasoch. Použil pritom talianske výrazy, ktoré naznačujú otcovskú náklonnosť.

Podľa obžaloby však Conti často pozýval chlapcov, ktorým v tej dobe bolo 13 a viac rokov, na večeru a premietanie filmov k sebe domov. Tam ich vraj nútil k spoločnej masturbácii a orálnemu sexu.

Reali podľa AP priznal, že sa k nemu doniesli vágne obvinenia už dva roky predtým, než duchovného zatkla polícia. Napriek tomu Contiho ďalej nechal v jeho úrade, ani podozrenie neodovzdal úradom.

Conti bol nakoniec zatknutý v júni 2008, keď sa chystal odcestovať so svojimi mladými zverencami z farnosti na výlet do austrálskeho Sydney. Teraz ho vyšetrujú kvôli podozreniu z praktizovania sexuálneho násilia a prostitúcie.

Proces je predmetom veľkého záujmu verejnosti i z toho dôvodu, že Conti pracoval ako poradca rímskeho starostu Gianniho Alemanna počas jeho volebnej kampane v roku 2008 a bol všeobecne dobre hodnotený.

Reali pred súdom podľa AP tiež priznal, že v roku 2005 poslal späť do Španielska kňaza obvineného niekoľkými rodičmi, že ich synom posielal nevhodné textové správy. Španielska diecéza však uviedla, že o tejto veci nebola zo strany talianskej cirkvi informovaná. Španieli sa to dozvedeli až v roku 2008 od samotného kňaza, ktorého potom preradili na inú pracovnú pozíciu.

Katolícka cirkev je v posledných mesiacoch hlboko zasiahnutá vlnou škandálov okolo sexuálneho zneužívania maloletých kňazmi v Európe i Severnej a Južnej Amerike, ktoré cirkevná hierarchia často kryla. Tieto aféry sa dotkli aj pápeža Benedikta XVI, ktorý je v Nemecku a v USA obviňovaný, že niektoré tieto zločiny kryl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu