Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia na Visle naďalej napätá, evakuácia trvá

Voda do nedeľnej polnoci zaliala 18 z 25 Zobraziť galériu (8)
Voda do nedeľnej polnoci zaliala 18 z 25

VARŠAVA - Situácia neďaleko Plocku severozápadne od Varšavy, kde rozvodnená Visla v nedeľu pretrhla ochranné hrádze, je naďalej vážna. Voda do nedeľnej polnoci zaliala 18 z 25 obcí a usadlostí v ohrozenej oblasti, pod vodou je 8000 hektárov pôdy, informoval vojvoda mazovského regiónu Jacek Kozlowski. Situácia je oveľa vážnejšia, ako sa očakávalo, priznal minister vnútra Jerzy Miller.

Povodňová vlna je podľa neho veľmi dlhá a cez zasiahnutý región prechádza až šesť dní.

Z obce Świniary a jej okolia, kde sa v nedeľu pretrhol val, záchranári naďalej evakuujú okolo 4000 obyvateľov a okolo 5000 hospodárskych zvierat. Ak by sa naplnili najčiernejšie scenáre, svoje domovy by muselo opustiť až 10 tisíc ľudí. "Nie sú organizačné alebo logistické problémy s evakuáciou, máme problém s tým, že sa ľudia nechcú evakuovať," povedal poľskej agentúre PAP Kozlowski.

Poničenú protipovodňovú hrádzu pri Świniaroch sa dnes pokúsia opraviť vojaci z vrtuľníkov, použiť by mali betónové dosky. Voda prerazila val na 50-metrovom úseku, ktorý sa neskôr rozšíril na 200 metrov. Otvorom prúdilo asi 800 kubických metrov vody za sekundu. Świniary a obec Wilków v Lubelskom vojvodstve, ktorú pred víkendom prakticky celú zaliala Visla, dnes minister vnútra Jerzy Miller označil za dve miesta, kde je situácia najvážnejšia. Vo Wilkowe povodeň zaliala aj miestny cintorín a vo vode plávajú uhynuté zvieratá.

Ďalej na sever Visla ohrozuje Toruň a Bydgoszcz. V Toruni sú pod vodou cesty a promenády okolo rieky, v Bydgoszczi sa z brehov vylieva rieka Brda. Tá neďaleko tohto mesta ústi do Visly, ktorá je v týchto dňoch ale preplnená a nie je schopná pojať ďalšiu vodu.

Vo Varšave, ktorej ulice aj normálne patria k najviac preplneným v Európe, je dnes dopravná situácia ešte horšia. Od polnoci je zatvorená jedna z hrádzí okolo Visly, po ktorej vedie severojužná magistrála. Denne tu v bežný deň prejdú desaťtisíce áut. Práve otrasy spôsobené hustou dopravou by protipovodňový val nasiaknutý vodou mohli ohroziť.

<
Situácia na Visle naďalej
Zobraziť galériu (8)







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu