Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Novým britským premiérom Cameron, Clegg vicepremiér

David Cameron
David Cameron

LONDÝN - Líder britskej Konzervatívnej strany David Cameron sa stal v utorok novým premiérom Spojeného kráľovstva. Zostavením vlády ho vo večerných hodinách poverila kráľovná Alžbeta II., ktorá krátko predtým prijala rezignáciu doterajšieho premiéra Gordona Browna.

Ten sa neočakávane rozhodol odstúpiť po tom, ako jeho Labouristická strana neuspela v rokovaniach o vytvorení koaličnej vlády s liberálnymi demokratmi. Podľa vlastných slov pritom požiadal osobného tajomníka kráľovnej, aby bol zostavením vlády poverený.

Štyridsaťtriročný líder opozičných konzervatívcov, ktorí zvíťazili v minulotýždňových parlamentných voľbách, v utorok potvrdil, že sa pokúsi vytvoriť koaličnú vládu s liberálmi. Tí vo voľbách skončili na treťom mieste a Cameronov tím s nimi rokuje o spolupráci už od piatku. V prípade úspechu pôjde o prvú koaličnú vládu v Británii od skončenia druhej svetovej vojny. Pre konzervatívcov to bude taktiež znamenať návrat k moci po 13 rokoch vlády labouristov.

Ministrom financií v novom kabinete by mal byť konzervatívec George Osborne, ministrom zahraničia ďalší z rady konzervatívcov, William Hague. Toryovci budú mať aj ministrov obrany a zdravotníctva - Liama Foxa a Andrewa Lansleyho. Liberálni demokrati budú mať vo vláde štyroch ministrov a zrejme 15 námestníkov.

Podľa konečných výsledkov volieb získali konzervatívci v 650-člennej Dolnej snemovni 306 kresiel. Labouristická strana, ktorá vládne v Británii nepretržite od roku 1997, má 258 poslancov a liberálni demokrati 57.

Obe strany pri rokovaní pristúpili na rad kompromisov. Cameron sľúbil Cleggovi referendum o jeho kľúčovej otázke: reforme volebného systému. "Máme niektoré hlboké a naliehavé problémy, veľký deficit, hlboké sociálne problémy, politický systém potrebuje reformu," povedal Cameron a dodal, že kvôli tomu chce vytvoriť skutočnú a plnú koalíciu medzi konzervatívcami a liberálnymi demokratmi.

"Nick Clegg a ja sme politickí aktivisti, ktorí chcú dať odložiť bokom rozpory medzi stranami a pracovať tvrdo pre spoločné blaho a pre národné záujmy," povedal Cameron.

Jednou z priorít má byť počas tej doby znížiť štrukturálny rozpočtový deficit. Liberálni demokrati pristúpili na zámer konzervatívcov už tento rok znížiť deficit, ktorý dosahuje 11 percent HDP, o šesť miliárd libier. Toryovci naopak údajne súhlasili s návrhom liberálov na postupné zvýšenie stropu nepodliehajúceho príjmu na 10 000 libier ročne (asi 14 500 eur).

Euroskeptickí konzervatívci a proeurópski liberáli sa tiež zhodli, že neprijmú euro a o každom prípadnom odovzdaní právomocí do Bruselu usporiadajú referendum. Liberálni demokrati údajne tiež pristúpili na to, že zavedú ročný limit na počet prisťahovalcov z krajín mimo Európskej únie.

Ako prvý zo svetových politikov zablahoželal Cameronovi americký prezident Barack Obama. Podľa Bieleho domu s ním hovoril o Iráne a Afganistane. Pozval ho v lete na návštevu do Washingtonu a povedal, že sa už teraz teší na stretnutia na medzinárodnom ekonomickom summite v Kanade budúci mesiac.

Novému britskému šéfovi zagratulovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a krátko s ním pohovorila o svetovej ekonomike a situácii v Európe. Kanadský premiér Stephen Harper v gratulácii vyjadril presvedčenie, že vzťahy medzi oboma krajinami sa v najbližších rokoch ešte prehĺbia.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu