Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vojakov odsúdili za nedbalosť, spôsobili smrť mladej Češky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Troch rakúskych vojakov - veliaceho dôstojníka a dvoch poddôstojníkov – dnes uznali vinnými z nedbalého plánovania cvičenia, pri ktorom používali dymovnice. Tie zapríčinili 22. januára 2009 hromadnú dopravnú nehodu na blízkej diaľnici, pri ktorej zahynula 32-ročná Češka.

Informovala o tom agentúra APA. Veliaceho 46-ročného nadporučíka, ktorý bol za cvičenie na severe Rakúska zodpovedný, uznali vinným za povolenie použiť dymovnice v blízkosti diaľnice. Za všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti dostal šesť mesiacov podmienečne. Dvom desiatnikom, ktorí cvičenie naplánovali, vymerali každému štyri mesiace podmienečne. Rozsudky doteraz nenadobudli právoplatnosť, pretože odsúdení si vzali lehotu na rozmyslenie.

Sudca Gernot Braitenberg pri odôvodňovaní rozsudku zdôraznil osobnú zodpovednosť vojenských veliteľov za bezpečnosť pri výcviku. Hromadnú nehodu mali podľa svedkov spôsobiť dymovnice, ktoré vojaci použili počas nočného cvičenia. Ich dym údajne znížil viditeľnosť na diaľnici A22 susediacej s cvičiskom. Podľa obhajoby bola nad diaľnicou prírodná hmla a vôbec nemožno dokázať, nakoľko bol jej súčasťou aj dym z dymovníc. Súd skonštatoval, že dym z dymovníc sa tiahol z cvičiska smerom k diaľnici a už tým boli porušené bezpečnostné predpisy.

Už začiatkom marca bol v samotnom procese odsúdený rakúsky vodič na tri mesiace podmienečne. Ten vlani v januári v hmle na diaľnici A22 zozadu narazil do auta 32-ročnej vodičky z ČR a spôsobil tak jej smrť. Väčšina áut vchádzajúcich do hmly pribrzdila, niektoré ju prechádzali len krokom. Odsúdený ale do hmly vošiel neprimeranou rýchlosťou a vrazil do takmer stojaceho auta českej vodičky rýchlosťou 80 až 100 km/h. Žena nárazom utrpela zlomeninu krčnej chrbtice a na mieste zomrela, ďalších sedem ľudí bolo zranených. Zo šiestich áut zapojených do hromadnej zrážky sa tri vznietili, vrátane vozidla obete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu