Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Švédska princezná Madeleine zrušila zásnuby

Princezná Madeleine a Jonas Bergström
Princezná Madeleine a Jonas Bergström

ŠTOKHOLM - Švédska princezná Madeleine, najmladšia z detí kráľa Carla XVI Gustafa a kráľovnej Silvie, zrušila svoje zasnúbenie s právnikom Jonasom Bergströmom. Oznámil to dnes na svojich internetových stránkach švédsky kráľovský dvor.

Pár sa zasnúbil vlani v auguste, rozchod ale nie je prekvapivý, pretože médiá už o ňom nejakú dobu špekulovali a kráľovná Silvia pred desiatimi dňami oznámila odklad ich svadby.

Snúbenci sa "po zrelej úvahe rozhodli, že najlepšie pre oboch bude ísť naďalej oddelenou cestou", citovala z vyhlásenia dvora agentúra AP. Vyhlásenie súčasne vyzýva švédske médiá, aby princeznú a jej exsnúbenca nechali na pokoji a "uľahčili im tak ich neľahkú situáciu".

Médiá v uplynulých mesiacoch informovali o povestiach, že Madaleine (27) a jej snúbenec Jonas (31) sa navzájom vzďaľujú a zriekli sa i svojho spoločného bytu v Štokholme. Podľa bulvárnej tlače Madeleine na Jonasovi vadilo, že trávi toľko času vo svojej advokátskej praxi, namiesto aby sa venoval snúbenici a sprevádzal ju po početných večierkoch, na ktoré bola doteraz zvyknutá. Tiež jej vraj vadilo, že na niektoré víkendy plánoval výlety s kamarátmi namiesto s ňou. Objavili sa povesti, že mal vzťah aj s inými ženami.

Kráľovná Silvia 13. apríla denníku Aftonbladet potvrdila, že "tento rok žiadna svadba Madeleine bohužiaľ nebude". Zvesti o rozchode mladého páru ale kráľovná nepriamo odmietla. "V súčasnosti dochádza k toľkým udalostiam a všetko je tak intenzívne. Myslím, že Madeleine má právo na pokoj okolo svojej svadby," povedala. Medzi snúbencami je "všetko v poriadku", dodala vtedy.

Rozchod Madeleine s advokátom z vyššej spoločnosti ale zrejme čoskoro zanikne v prípravách na svadbu korunnej princeznej a dedičky trónu Victorie, na ktorú sa Švédsko už niekoľko mesiacov teší. Následníčka trónu Victoria (32) si bude 19. júna brať Daniela Westlinga (36), s ktorým sa zoznámila v roku 2001 vo fitness centre. Pracoval tam ako tréner. Zasnúbili sa vlani vo februári.

Kráľ Carl XVI Gustaf ale podľa bulváru nemusí mať z rozchodu Madeleine s Jonasom zrovna radosť. Bergström, renomovaný právnik z vysšších spoločenských kruhov, bol vraj považovaný za vhodnejšieho zaťa kráľovskej rodiny ako Westling, tréner fitnesscentra z provinčného mestečka Ockelbo, pochádzajúce zjavne z nižšej spoločnosti. Victoria si ale svoju lásku k partnerovi, ktorý trpí chorobou obličiek, presadila proti všetkým a zatiaľ vzťah vyzerá nádejne.

Princezná Madeleine Therese Amelie Josephine, priezviskom Bernadotteová, princezná švédska, vojvodkyňa z Hälsingland a Gästriklandu, je tretí v nástupníctve na švédsky trón po svojej sestre Victorii a bratovi Carle Philipovi. Vyštudovala na Štokholmskej univerzite históriu a etnológiu, promovala v roku 2006. Neskôr ďalej študovala sociálne veci a súčasne pracovala vo svetovej detskej nadácii v Štokholme, založenej jej matkou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu