Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rakvy s pozostatkami Kaczyńských sú v Krakove

Rakvy sú už v Krakove Zobraziť galériu (8)
Rakvy sú už v Krakove

KRAKOV - Rakvy s pozostatkami poľského prezidentského páru boli prevezené do Mariánskeho kostola v centre Krakova, kde sa dnes o 14:00 za tragicky zosnulého prezidenta a jeho manželky uskutoční omša. Lech a Mária Kaczyński budú popoludní pochovaní v krypte katedrály na hrade Wawel, kde spočívajú poľskí králi a ďalšie veľké osobnosti dejín Poľska.

Prejazd smútočnej kolóny krakovským ulicami sledovali zástupy ľudí, automobily s rakvami k Mariánskemu kostolu prišli doslova zasypané kvetmi. Starý Rynek, na ktorom gotický kostol stojí, sa plní ľuďmi z celého Poľska. Omše sa priamo v kostole zúčastní asi 700 pozvaných hostí, ďalšie 4000 ju budú sledovať z vyhradeného priestoru na Starom Rynku. Radnica tiež rozdala ľuďom 10.000 vstupeniek na námestie.

Pred mariánskym kostolom pozostatkom manželov Kaczyńských požehnal metropolita krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz. Potom boli rakvy s telami prezidentského páru prenesené do kostola, kde sa až do 14:00 budú pri nich modliť duchovní.

Bohoslužbu za Kaczyńských mal pôvodne slúžiť pápežský vyslanec kardinál Angelo Sodano, ktorý však do Poľska kvôli problémom v leteckej doprave nad Európou doraziť nemohol. Mrak sopečného popola nad Európou prekazil cestu na pohreb okrem iného aj americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu. Svoju účasť zatiaľ podľa internetového vydania denníku Gazeta Wyborcza odvolalo okolo 30 delegácií zo zahraničia. Pôvodne ich bolo nahlásených okolo sto.

Lietadlom z Moskvy mieri do Krakova ruský prezident Dmitrij Medvedev. Politici z okolitých štátov do Krakova prichádzajú vlakom a autom. Toto riešenie zvolili slovenský prezident Ivan Gašparovič´, ktorý mieri do Poľska autom.

Vlakom sa do Krakova vydali príbuzní Kaczyńských, vrátane prezidentovho brata-dvojčaťa Jaroslawa a dcéry Marty, a najvyšší predstavitelia Poľska.

Ráno boli rakvy Kaczyńských dopravené z katedrály sv. Jána Krstiteľa na varšavskom Starom Meste na vojenskú časť letiska vo Varšave.

Pohreb Kaczyńských na tak čestnom mieste, akým je krypta Wawelskej katedrály, vyvolal v Poľsku spory. Niektorí kritici tohto rozhodnutia sa pozastavujú nad tým, či zásluhy prezidenta boli tak významné, iní poukazujú na jeho silné väzby s Varšavou, kde sa narodil a ktorej bol primátorom.

Prezident s manželkou a desiatkami osobností poľského verejného života zahynuli minulú sobotu pri leteckej katastrofe pri západoruskom Smolensku. Išli sa pokloniť pamiatke tisícov poľských dôstojníkov, ktoré pred 70 rokmi v Katyni neďaleko Smolenska zavraždili príslušníci tajnej sovietskej polície NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu