Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kaczyńskí budú pochovaní na krakovskom hrade Wawel

Čestná stráž nesie rakvu s pozostatkami poľského prezidenta Zobraziť galériu (4)
Čestná stráž nesie rakvu s pozostatkami poľského prezidenta

VARŠAVA/KRAKOV - V juhopoľskom Krakove sa dnes uskutoční pohreb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Márie. Prezidentský pár bude pochovaný vedľa poľských kráľov a ďalších osobností dejín krajiny v krypte katedrály na kráľovskom hrade Wawel.

Mnohým zahraničných hostí príchod na pohreb prekazil kolaps leteckej dopravy nad Európou kvôli mraku sopečného popola z islandského vulkánu.

Rakvy s telami manželov Kaczyńských budú v nedeľu ráno prevezené z Varšavy do Krakova. V Mariánskom kostole na Starom Rynku sa uskutoční omša, ktorej sa mali zúčastniť desiatky politikov z celého sveta. Kvôli mraku sopečného popola nad Európou cestu do Poľska odrieklo americký prezident Barack Obama, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a rad ďalších štátnikov. Slovensko by mali na pohrebe zastupovať prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico.

Kaczyńskí budú pochovaní v predsieni krypty, v ktorej spočívajú pozostatky obnoviteľa poľskej štátnosti po roku 1918 maršala Józefa Pilsudského.

Pohreb prezidenta na tak výnimočnom mieste vyvolal v Poľsku kontroverzie. Mnohí dali najavo pochybnosti, či zásluhy Kaczyńského boli také, aby spočinul na tak významnom mieste. Iní zase pripomínali, že bol po celý svoj život spojený s Varšavou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu