Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Obnovenie leteckej prevádzky nad Poľskom nie je dnes pravdepodobné

Lietadlá čakajú na letiskách
Lietadlá čakajú na letiskách

VARŠAVA - Obnovenie letovej prevádzky nad Poľskom ešte počas dneška je málo pravdepodobné. Povedal to hovorca poľského leteckého úradu Gregorz Hlebowicz. Leteckú dopravu nad značnou časťou európskeho kontinentu paralyzuje už tretí deň mrak sopečného popola z islandského vulkánu.

"Podmienky, ktoré momentálne panujú, nedávajú nádej na to, že by sme vzdušný priestor mohli do dnešnej polnoci otvoriť," povedal Hlebowicz. Šanca, že by sa situácia mohla zlepšiť v noci na nedeľu, podľa neho existujú, ale sú vraj minimálne.

Celé Poľsko nervózne sleduje predpovede počasia na nasledujúce hodiny, pretože v nedeľu sa má v Krakove uskutočniť pohreb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Márie, ktorí pred týždňom spolu s desiatkami ďalších ľudí zahynuli pri leteckom nešťastí.

Na smútočný obrad do Krakova majú prísť desiatky hláv štátov z celého sveta, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho ruského kolegu Dmitrija Medvedeva.

Podľa informácií z piatku by Obama do Poľska priletieť mal, Biely dom však situáciu neustále monitoruje. Prezident USA má v Krakove stráviť len 3,5 hodiny, oproti pôvodným plánom s ním nepriletí manželka Michelle.

Svoju účasť na nedeľnom smútočnom obradu ale už odriekli juhokórejský premiér, šéf indickej diplomacie a predseda hornej komory japonského parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu