Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Letecká doprava ostane ochromená aj v nedeľu

Lietadlá čakajú na letiskách Zobraziť galériu (12)
Lietadlá čakajú na letiskách (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK/ LONDÝN - Nad väčšinou krajín strednej a východnej Európy je kvôli sopečnému popolu z islandského vulkánu naďalej zastavená letecká prevádzka. Nemecko a Británia dnes popoludní oznámili, že predĺžia uzávierku svojho vzdušného priestoru najmenej do nedeľných 08:00 SELČ. Do pondelňajšej 08:00 SELČ sú uzavreté aj parížske letiská.

Podľa služby Eurocontrol sa dnes nad Európou uskutočnilo len 5000 z plánovaných 22.000 letov. Do Európy tiež dorazilo len asi 70 z 300 transatlantických letov. Nad Českom bude vzdušný priestor uzavretý do nedeľného poludnia, nad severným Talianskom do pondelňajšej 08:00 SELČ. Predĺženie uzávierok dnes avizovala väčšina postihnutých krajín - nad Rakúskom nebude možné lietať do nedeľných 02:00 SELČ, nad Ukrajinou a Bieloruskom pravdepodobne až do nedele a nad Slovenskom do odvolania.

Poľský letecký úrad dnes popoludní oznámil, že Poľsko dnes svoj vzdušný priestor neotvorí. Otvorený zostáva letecký priestor južnej Európy, vrátane Španielska, južnej časti Balkánu, južného Talianska, Bulharska, Grécka a Turecka. Dnes bola podľa agentúry DPA tiež obnovená prevádzka na islandskom medzinárodnom letisku Keflavík na lety smerom do Severnej Ameriky, pretože mrak popola sa presunul mimo juhozápadnej časti ostrova.

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA) dnes odhadlo, že v dôsledku núteného obmedzenia leteckej prevádzky kvôli sopečnému prachu a popolu zaznamenajú letecké spoločnosti denne straty cez 200 miliónov dolárov (147,7 milióna eur).

Rozmary prírody komplikujú účasť zahraničných delegácií na nedeľňajšom pohrebe Lecha Kaczyńského a jeho manželky v Krakove. Účasť naďalej plánujú okrem iného prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, žiaden z nich ale zatiaľ do Poľska nezamieril. Český prezident Václav Klaus pôjde v nedeľu do Krakova na pohreb poľského prezidenta vlakom a autom, povedal hovorca Hradu. Bude s ním jeho manželka Livia, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Stále nie je jasné, ako na pohreb do Krakova pôjde slovenský prezident Ivan Gašparovič. "Nevieme. Pripravený je špeciál ... aj alternatíva cesty autom. Počkáme do zajtra (do nedele)," povedal prezidentov hovorca Marek Trubač. Niektorí štátnici, ako slovinský prezident Danilo Türk, bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko či rumunský prezident Traian Basescu, cestujú do Krakova autom. Niektoré štáty, napríklad Španielsko, Švédsko, Británia, Fínsko, Írsko, Mexiko alebo Nový Zéland, účasť svojich delegácií na pohrebe zrušili.

Ruský vzdušný priestor je síce otvorený, ale rušia sa niektoré lety na sever a západ krajiny. Svoj vzdušný priestor čiastočne uzatvorilo aj Bielorusko, ktoré umožňuje len niektoré lety východným a južným smerom.

Obrovský mrak prachu a popola, ktorý vychrlila sopka na Islande, spôsobil podľa agentúry Reuters najväčší chaos v leteckej doprave od 11. septembra 2001, keď teroristi uniesli americké civilné lietadlá a použili ich k útoku na New York a Washington. Vtedy bol na tri dni zatvorený americký vzdušný priestor a európske aerolinky museli zrušiť všetky transatlantické lety.

V piatok bolo kvôli sopečnému popolčeku ovzduší zrušených 60 percent z 28.000 letov v Európe. Na letiskách po celej Európe čakajú tisíce ľudí na obnovenie leteckých spojov, ďalší ľudia radšej odcestovali autami či vlakmi. Vyťažené sú tiež trajekty.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu