Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Rakúsku sa zrútilo lietadlo s lekárom zo Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Malé lietadlo sa včera okolo 11:10 zrútilo neďaleko severorakúskeho Eidenbergu v blízkosti juhočeských hraníc. Pilot, ktorým bol podľa prvých zistení Rakúšan, nešťastie neprežil.

Dnes to povedal službukonajúci dôstojník z policajného bezpečnostného riaditeľstva v Linzi. Typ lietadla nespresnil. Príčina nehody sa vyšetruje.

Ultraľahké lietadlo podľa polície pilotoval muž (58) z Horného Rakúska. Pôvodne sa predpokladalo, že ho riadil Čech. Malé lietadlo malo totiž český znak. Podľa serveru tn.cz v stroji zahynul lekár, ktorý pracoval v Linzi a pochádzal zo Slovenska. Bol vraj na ceste do Hradca Králové, kde mal operovať.

Nehoda sa stala pri Eidenbergu, ktorý leží neďaleko Linzu asi 20 kilometrov na juh od Vyššieho Brodu. "Podľa očitých svedkov nastal nízko nad zemou výbuch, lietadlo zavadilo kvôli tomu o strechu statku a horiace sa zrútilo na lúku za ním," uviedlo policajné riaditeľstvo vo svojej správe. Pri páde sa podľa policajtov hlavne krídla a chvost lietadla rozpadli na mnoho kusov, ktoré sa rozptýlili po okolí do okruhu jedného kilometra. "Kabína v tej chvíli horela. Miestni hasiči ju hasili. Pilot už ale nemohol byť zachránený," zhŕňa policajná správa.

Päťdesiatosemročný rakúsky pilot odštartoval z Welsy a letel do Česka. O pozostalých po ňom sa stará tím krízovej pomoci rakúskeho červeného kríža.

Policajti pôvodne predpokladali, že sa pilot mohol dostať do hmly či dymovej clony. Nad kontinentom sa teraz šíri mrak zo sopečného prachu, ktorý ochromil leteckú dopravu nad Európou. Mnoho letísk kvôli nemu zrušilo prevádzku. Prvé zistenia ale ukazujú, že stroj mal zrejme poruchu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu