Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nástupcom L. Kaczyńského by mohol byť brat

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

VARŠAVA – Nástupcom tragicky zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczyńského by sa mal stať jeho brat Jaroslaw. Želá si to najväčšia poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej šéfom je práve Jaroslaw Kaczyński. Podľa strany by mal kandidovať v predčasných prezidentských voľbách 20. júna.

"Prirodzeným kandidátom je Jaroslaw Kaczyński, taký pocit prevažuje v strane," cituje dnes Gazeta Wyborcza dvoch nemenovaných politikov za konzervatívnu PiS. Údajne dostávajú listy od radových členov strany, ktorí si želajú, aby predseda strany "pokračoval v misii Lecha Kaczyńského".

Poliaci si mali hlavu štátu pôvodne vyberať na jeseň. I keď to Lech Kaczyński oficiálne neoznámil, bolo veľmi pravdepodobné, že by sa o znovuzvolenie uchádzal. Lech Kaczynski z PiS vystúpil niekoľko mesiacov po svojom zvolení do prezidentského úradu.

Jaroslaw Kaczyński, ktorý pri nešťastí stratil brata, švagrinú aj mnoho priateľov a navyše sa stará o ťažko chorú a nič netušiacu matku, sa zatiaľ ku straníckym záležitostiam nevyjadruje. "Politické rozhodnutia padnú až po pohrebe prezidenta a urobí ich Jaroslaw," povedal jeden z predstaviteľov PiS. Lecha Kaczynskeho a manželku Mariu pochovajú v nedeľu na krakovskom hrade Wawel.

Ako o ďalších možných prezidentských kandidátoch PiS sa špekuluje o bývalom ministrovi spravodlivosti a súčasnom europoslanci Zbigniewovi Ziobrovi a o bývalej vicepremiérke Zyte Gilowskej. Objavuje sa aj meno prezidentovho poradcu a predsedu Poľskej akadémie vied Michala Kleibera.

Ten by podľa Jaroslawa Gowina, poslanca liberálnej Občianskej platformy (PO) premiéra Tuska, mohol byť prijateľný aj pre túto stranu. Gowin je však zatiaľ podľa denníku Dziennik-Gazeta Prawna s týmto názorom osamotený, pretože PO ako svojho kandidáta už pred časom nominovala šéfa Sejmu a od soboty dočasnú hlavu štátu Bronislawa Komorowského.

Až po pohrebe Jerzyho Szmajdzińského, ktorý bol prezidentským kandidátom Zväzu demokratickej ľavice (SLD), sa rozhodne o tom, kto ho nahradí. Strana pri leteckej katastrofe stratila aj poslankyňu Jolantu Szymankovú-Dereszovú, ktorá prichádzala do úvahy aj ako vhodná prezidentská kandidátka. Nie je tak vylúčené, že by SLD mohla podporiť kandidáta inej menšej politické strany.

Politické zoskupenia majú na výber kandidátov veľmi málo času. Do 6. mája musia získať 100 tisíc podpisov pre svojho adepta na najvyšší úrad v krajine. Kampaň bude zrejme veľmi obmedzená. Strany zatiaľ tvrdia, že nechystajú veľké volebné zhromaždenia, televízne spoty, ani billboardy v uliciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu