Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA Today: Zlyhal špeciálu výstražný systém?

Výstražný systém TAWS
Výstražný systém TAWS

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľský prezidentský špeciál bol vybavený moderným výstražným systémom, ktorý mal posádku upozorniť na prekážky. Prečo nefungoval?, pýta sa USA Today.

Ide o systém TAWS (Terrain Awareness and Warning System), ktorý s predstihom varuje pilotov pred vrcholkami kopcov alebo anténami, na ktoré môžu naraziť počas približovania sa na pristátie. Ak sa pilot nebezpečne priblíži k takej prekážke alebo letí príliš nízko, v sluchádlách sa mu ozve siréna a mužský hlas vydá pokyn: "Zem, potiahni hore". Alarm sa rozlieha aj vtedy, ak systém odhalí, že lietadlo ide na pristátie príliš skoro a hrozí mu havária pred pristávacou dráhou.

Systém funguje na základe údajov z výškomeru, barometru ako aj GPS a digitálnych máp. Od jeho zavedenia pred 20 rokmi ani raz nezlyhal a žiadne lietadlo, ktoré má systém nainštalovaný, nehavarovalo pri približovaní sa na pristátie. „Mnohým ľuďom už zachránil život,“ hovoria o ňom s uznaním americkí vojenskí piloti, ktorí s TAWS lietajú niekoľko rokov.

TAWS sa povinne montuje do všetkých nových lietadiel. V súčasnosti ho nemá už len päť percent dopravných lietadiel. Pred rokom sa úspešne testovala aj verzia pre vrtuľníky. Systém nainštalovali aj do poľských vládnych špeciálov Tu-154. „Preto je katastrofa čoraz záhadnejšia,“ píše americký denník. Systém mal spustiť alarm dávno pred nárazom prezidentského špeciálu do antény pred letiskom v Smolensku. Vďaka tomu by mala posádka čas nabrať výšku a preletieť tak ponad prekážku.

USA Today cituje aj experta na bezpečnosť letov, podľa ktorého sa muselo niečo stať, keď posádka ignorovala varovanie systému. „Žiadny pilot by to neurobil, bez ohľadu na počasie a bez ohľadu na tlak, pod akým bol,“ vyhlásil. Ďalší z citovaných expertov pripúšťa, že v databáze systému TAWS nemuseli byť kompletné digitálne mapy okolia Smolenska. Mapy Spojených štátov a ďalších vyspelých krajín sú presné, ale medzery existujú na mapách krajín, akými sú práve Rusko a rozvojový svet, uviedol pre denník šéf nadácie Flight Safety Bill Voss.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu